Investigadors de la Universitat de Califòrnia, a San Diego, han creat, per primer cop en models "in vitro" (fora de l'organisme) cèl·lules mare derivades de la malaltia d'Alzheimer, tant l'esporàdica com l'hereditària, utilitzant unes cèl·lules mare pluripotents (poden donar lloc a molts tipus de cèl·lules però no a tots com les cèl·lules totipotents) induïdes a partir de pacients que patien aquests trastorn neurodegeneratiu. La troballa ha sigut publicada a la revista Nature.
La creació de neurones humanes d'Alzheimer, altament purificades i funcionals "in vitro" no s'havia realitzat mai fins ara, es tracta d'un primer pas, ja que no són models perfectes, però ara ja se sap com començar a fer-los i és un gran avenç perquè en l'actualitat, la investigació depèn en gran mesura dels estudis en teixits "post-mortem".
La investigació representa un nou mètode, i molt necessari, per a l'estudi de les causes d'aquesta malaltia -que aproximadament afecta a 5,4 milions de persones només als Estats Units- i, encara més important, les cèl·lules vives proporcionen una eina per desenvolupar i provar fàrmacs per tractar la malaltia.
En el nou estudi es van extreure fibroblasts primaris de teixits de pell (un tipus de cèl·lula que es troba per a tots els òrgans) de dos pacients amb Alzheimer familiar - forma rara d'inici de la malaltia associada amb una predisposició genètica-, dos pacients amb Alzheimer esporàdic - la forma més comuna, la causa de la qual és desconeguda- i finalment dues persones amb problemes neurològics no associats a Alzheimer. Després, els investigadors van "re-programar" aquests fibroblasts fins a convertir-los en cèl·lules mare pluripotents per a poder crear (diferenciar-les) en neurones funcionals, que són les cèl·lules que trobem al sistema nerviós.
Aquestes neurones derivades dels pacients d'Alzheimer, van presentar una activitat electrofisiològica normal, amb formar els contactes sinàptics funcionals i, fonamentalment, van mostrar indicadors que van revelar que l'Alzheimer, en concret, tenia nivells més alts de lo normal de proteïnes associades amb el trastorn.
Amb les neurones d'Alzheimer "in vitro", els científics poden investigar més profundament com comencen els processos bioquímics de l'Alzheimer que, eventualment, destrueixen les cèl·lules del cervell associades amb funcions cognitives elementals, com la memòria.
Les diferències entre una neurona sana i una neurona de l'Alzheimer són molt subtils, aquestes diferències es redueixen, bàsicament, a nivells baixos del dany acumulat durant molt de temps, amb resultats finals catastròfics. En aquest treball es mostra que un dels primers canvis en les neurones de l'Alzheimer, un esdeveniment inicial en el curs de la malaltia, resulta no ser tan significatiu.
Els científics també van observar que les neurones derivades d'un dels dos pacients amb Alzheimer esporàdic mostraven canvis bioquímics relacionats amb la malaltia, aquest descobriment suggereix que poden existir subcategories de la malaltia i que les teràpies del futur podrien estar dirigides a grups específics de pacients amb Alzheimer.
Us deixo un vídeo molt il·lustratiu de la malaltia de l'Alzheimer.
Ja que és una malaltia que afecta a moltíssimes persones crec que és convenient que n'estiguem al dia dels avenços que s'estan fent en investigació i sobretot conèixer una mica més la malaltia en sí.
Espero que us agradi i comenteu!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada