29 de febrer, 2012

Cucs, telòmers i immortalitat

Per reclam popular (juas) avui us parlaré d'una notícia que ha sortit recentment sobre l'estudi de l'envelliment cel·lular que s'ha fet en uns cucs.

L'estudi en si s'ha fet a la Universitat de Nottingham a Anglaterra i el que han fet ha sigut identificar una proteïna que és capaç de combatre el procés d'envelliment. Han vist que el cuc és capaç de reproduir-se, i rejovenir les reserves de la proteïna en qüestió: la telomerasa.

S'ha pogut veure la capacitat dels cucs per reemplaçar els teixits vells o cèl·lules malmeses en un intent per entendre els mecanismes que permeten la longevitat. 

En l'experiment s'han estudiat dos tipus de cucs diferents, uns que es reprodueixen de manera sexual (suposo que sabeu el que vol dir :) però es necessiten un mascle i una femella) i uns altres que es reprodueixen de manera asexual (en aquest l'organisme tot sol és capaç de produir descendència només dividint-se). Tots dos semblen que es regenerin indefinidament, ja que són capaços de crear nous músculs, pell, vísceres i fins i tot el cervell sencer un cop rere altre.

Quan les cèl·lules mare (cèl·lules amb capacitat de crear qualsevol teixit) es divideixen, comencen a mostrar signes d'envelliment, o sigui, que ja no són capaces de reemplaçar cèl·lules especialitzades.

Una mica, em sorprèn que hagi sigut notícia ja que sé sap bastant que la causa d'envelliment és per l'escurçament dels telòmers. Però, què són els telòmers? i què fa la telomerasa? 

La paraula telòmer ve del grec telos que vol dir final i meros que vol dir part. Per tant és fàcil deduir que és la part final d'alguna cosa, i aquesta cosa són els cromosomes. Són regions d'ADN que no donen lloc a proteïnes, tenen una seqüència d'aminoàcids molt repetida, i que la seva funció principal és donar estabilitat estructural als cromosomes durant la divisió cel·lular. (Un detall important és que aquests telòmers només es troben en cèl·lules eucariotes, ja que els bacteris no en tenen perquè el material genètic és circular.)
Donen estabilitat perquè durant la divisió de les cèl·lules, sempre es perd una petita part de material genètic (la dels extrems) que és reposada per la telomerasa. 

De manera que, quan la cèl·lula s'ha de dividir, gràcies als telòmers, podem estar segurs que no perdrem cap mena d'informació, ja que com us he dit els telòmers no donen lloc a cap tipus de proteïna. 
Però és que a més, tenim la telomerasa que ajuda que tornar a formar els telòmers; ja que, sinó es refessin, cada cop els telòmers serien més i més curts, fins que arribaríem a la zona on es formen les proteïnes i començaríem a perdre informació (que de fet és el que passa durant l'envelliment i durant molts casos de càncer, que com ja sabeu hi ha una replicació excessiva de les cèl·lules i per tant molt escurçament dels telòmers).

En conclusió, els telòmers són molt importants per mantenir intacte la nostra informació genètica que tenim emmagatzemada als nostres cromosomes, i aquests telòmers es mantenen gràcies a la telomerasa. 
Anem perdent telòmer amb l'edat perquè les cèl·lules es
van dividint i s'escurcen a cada divisió.

Per tant què tenen de nou aquests cucs? Doncs que l'activitat de la telomerasa és suficientment gran com per a que els telòmers no s'escurcin mai i així mantenir intacte tot el material genètic.
El que ens passa a nosaltres és que l'activitat de la telomerasa cada cop és va reduint més i al final sempre anem perdent allargada en els telòmers.

Tot això lliga una mica amb l'entrada que vaig fer de l'ovella Dolly en que deia que l'ovella va néixer amb una edat genètica de 6 anys (edat de l'ovella donadora del material genètic) precisament perquè els telòmers als 6 anys són més curts que en una ovella que acaba de néixer.

La pregunta següent és, podem fer que les nostres telomerases tinguin una activitat suficient per mantenir el nostre material genètic? si fos així seríem immortals?

Gràcies Pipe!

9 comentaris:

  1. Gràcies a tu per explicar-ho tant bé i amb il·lustracions! I a més lligant amb l'altre post! ;)!
    Bona feinaa!

    ResponElimina
  2. jajaja, ok, doncs seguint amb les suggerencies, i encara que sigui una mica offtopic, a veure que et sembla aquesta:

    http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/06/actualidad/1331066071_354169.html

    ResponElimina
  3. Si!! El tinc en ment! Pero ultimament tinc mooolta feina i no tinc temps! Esta submitted que diguem :P

    ResponElimina
  4. Una altra recomanacio
    http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/15/actualidad/1331838933_489145.html

    ResponElimina
  5. un plaer collaborar amb tu, no t'oblidis de posar-me de coautor (o com a minim als agraiments :P)

    ResponElimina
  6. Només fer una petita aportació. Quan dius " tenen una seqüència d'aminoàcids molt repetida", en comptes d'aminoàcids no seria nucleòtids. Felicitats per l'escrit, és molt interessant i inspirador.

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"