28 de febrer, 2012

15 anys de la clonació

Aquesta setmana passada, va fer 15 anys de la primera clonació en un mamífer. Concretament a la molt coneguda ovella Dolly. Per a fer una mica de memòria i de pas donar a conèixer una mica més com ha continuat l'historia, avui us en faré cinc cèntims.

Un britànic, l'Ian Wilmut, juntament amb un grup d'investigadors del Roslin Institute d'Edimbur, va aconseguir la primera clonació d'un mamífer. Set mesos després el món sencer en va tenir constància. Va ser el 23 de febrer de l'any 1997. Aquest dia la institució va anunciar l'existència de l'ovella Dolly, revolucionant la ciència; demostrant que sí era possible modificar cèl·lules o sigui, concretament el que van fer va ser agafar el material genètic d'una cèl·lula adulta (els cromosomes), i d'alguna manera el van aconseguir reprogramar per a que pogués tornar a ser una cèl·lula embrionària.

Aquest moment també va ser l'inici d'un dur debat ètic i moral sobre els límits de la ciència i la possibilitat de crear vida mitjançant medis artificials. Es va discutir, per exemple, què tant legal era intentar la clonació en éssers humans o d'òrgans amb finalitats terapèutiques.

L'any 1998 l'ovella Dolly va tornar a ser notícia a ser creuada, de manera natural, amb un mascle. Van aconseguir que quedés prenyada i mesos després va néixer "Bonnie". Aquesta va ser la mostra definitiva que l'animal era fèrtil i que podia reproduir-se sense problemes.

L'ovella va tornar a ser diana d'una nova controvèrsia l'any 1999, quan la revista Nature va publicar un article que suggeria que l'ovella tenia un procés d'envelliment prematur. Els autors de l'estudi asseguraven que era probable que l'ovella hagués nascut amb una "edat genètica" de sis anys, que era l'edat de l'ovella donant de la cèl·lula inicial. Però immediatament l'institut Roslin va desmentir els resultats.

Aquesta tesis va tornar a agafar força l'any 2002 quan, ja amb 5 anys, l'ovella va començar a tenir una varietat d'artritis que, els científics deien, era anormal per a la seva edat. Un altre cop els creadors de l'animal van sortir en la seva defensa i aquesta vegada van dir que l'artritis podria haver sigut desenvolupada després d'una caiguda, o simplement ser conseqüència de l'estrès que tenia l'ovella, ja que continuava sent una part del treball científic.

Finalment, l'ovella Dolly va ser sacrificada el 14 de febrer, amb 6 anys de vida (quan habitualment aquest animals viuen uns 12 anys). L'ovella va ser sacrificada pels mateixos científics que la van crear, perquè va desenvolupar una malaltia pulmonar progressiva, malaltia que segons els investigadors (un altre cop) no tenia cap tipus de relació amb la clonació. Avui dia es pot veure el cos dissecat de l'ovella al Real Museu d'Edimburg.

Tot el moviment de l'ovella Dolly va ser un gran moviment científic, que l'any 1997 hi hagués una notícia científica que sortís tan a la llum, volia dir que era molt important. Però on ha quedat això? De fet moltíssimes coses, ja no per la clonació d'altres éssers vius, que de moment en primats no s'ha aconseguit, sinó per al coneixement de les modificacions en les cèl·lules.

Només cal mirar el que es sabia l'any 1997 i el que se sap avui, un abisme ens separa.


6 comentaris:

  1. No se per quin motiu els cintefics que van desenvolupar-ho volien negar la evidencia... Crec que la Teoria de la edat genetica hi ha forçes evidenciens que la confirmen no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, sempre un ha de defensar el seu producte!
      No se concretament quines modificacions van fer a les cèl•lules somàtiques per passarles a embrionàries, pero si no
      van tocar els telòmers, és bastant lògic pensar que lanimal sortint tindria la matrixa edat genetica que el donant

      Elimina
  2. Que gran!
    ens podries comentar aquest article? :
    http://www.lavanguardia.com/ciencia/20120229/54261707742/gusanos-potencialmente-inmortales-podrian-ayudar-entender-proceso-envejecimiento.html

    ;)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Wo!! una suggerencia!! Mil gràcies! ets el primer! jajaja mho mirare!

      Elimina
  3. Molt interessant l'article Marina! Jo també et segueixo i així em mantens informada de tot lo referent a la ciència! ;)
    Un petó!

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"