12 d’abril, 2013

Cervells transparents per a l'estudi dels circuits neuronals

Un tractament químic que permet fer els òrgans transparents ofereix una gran possibilitat en el camp de les connexions. 

Els científics podran utilitzar aquesta tècnica per veure les grans connexions de xarxes neuronals amb molta facilitat i precisió. Aquesta tecnologia també obra la porta a noves maneres d'investigar els cervells que s'han donat tant de pacients com de donants sans.

D'aquesta manera és produeix un dels avenços més importants en dècades en l'estudi de la neuroanatomia. Actualment la tecnologia permetia estudiar i veure les neurones i les seves connexions a nivell microscòpic, tot i que només a través de talls molt fins del teixit. S'havia de fer una reconstrucció d'aquests talls per poder tenir una idea tridimensional. Ajuntant tot aquestes dades s'ha aconseguit tenir un mapa de les projeccions de les cèl·lules nervioses però segurament continguin errors.

El nou mètode permet als investigadors veure a través d'un cervell sencer o de blocs de teixit gruixuts.
Aquest aparell s'anomena CLARITY, i ha sigut dissenyat per Karl Deisseroth i el seu equip de la universitat Standford de California.
La tècnica, publicada a Nature aquest mateix mes, fa que el cervell sigui transparent amb un detergent (no de rentar plats...), el SDS, que trenca els lípids que normalment bloquegen l'entrada de la llum.

Altres grups van intentar aconseguir això en el passat, però moltes tècniques d'extracció dels lípids trencaven també les proteïnes i era difícil identificar els diferents tipus de neurones. L'equip de Deisseroth va solucionar aquest problema injectant primer al cervell acrilamida, el qual s'uneix a les proteïnes, àcids nucleics i altres biomolècules. Quan es calenta l'acrilamida, polimeritza i protegeix les molècules a les quals s'ha unit. D'aquesta manera només es perd un 8% de les proteïnes del cervell al fer el tractament, quan abans se'n perdia un 41%.
Utilitzant aquesta tècnica en cervells de ratolí , els investigadors han tenyit les cèl·lules amb fluorescència en àrees des de les capes externes del còrtex fins a estructures més internes com el talam. També han pogut fer seguiment individual de les fibres nervioses utilitzant talls molt més gruixuts dels que es podien utilitzar abans.

Aquesta nova tècnica permet descobrir nous detalls cel·lulars importants que poden completar la informació que tenim a nivell de vies neuronals.

Molts experts han opinat sobre la tècnica i diuen que s'han de fer més estudis per assegurar que l'eliminació dels lípids no altera ni danya l'estructura del teixit neuronal, però diuen que pot arribar a ser una tècnica molt important en l'estudi de l'envelliment i malalties neuronals.
Es podrà, per exemple, comparar els circuits neuronals dels pacients que tenien malalties neurològiques amb cervells de donants sans.

Aquests estudis no són possibles en pacients vius, ja que la major part de mètodes que fan seguiment de les neurones requereixen d'enginyeria genètica o injecció de colorants.

Us deixo penjada una imatge i un vídeo de l'article.

Gracias Migueeeelll!!!! ^^

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"