24 de novembre, 2010

Una proteïna de la membrana cel·lular provoca metàstasi en un greu càncer infantil

La caveolina-1 està implicada en la propagació tumoral en el sarcoma d'Ewing, un càncer ossi molt agressiu que afecta nens i joves.

Nou de cada deu morts per càncer es produeixen a causa de la metàstasi, un procés complex en que cèl·lules malignes procedents d'un tumor primari s'escampen a través de la circulació sanguínia o limfàtica i formen colònies en òrgans allunyats. Durant els darrers anys s'han descobert molts processos que provoquen i mantenen el creixement dels tumors, però encara falta per conèixer molts dels mecanismes que fan possible la metàstasi. Un estudi coordinat per científics de l'IDIBELL ha donat una passa endavant en el coneixement d'aquests mecanismes.

El treball, que es publica en el proper número de la revista nord-americana Molecular Cancer Research, relaciona la caveolina-1, una proteïna present en la membrana de les cèl·lules, amb la metàstasi del sarcoma d'Ewing. Aquesta és una malaltia molt agressiva, caracteritzada per metàstasis en fases molt inicials, que afecta fonamentalment nens i joves. Els índexs de curació són molt baixos.


L'estudi demostra que la caveolina-1 té un paper fonamental en la regulació de l'habilitat de les cèl·lules tumorals per migrar, envair la matriu extracel·lular (el medi on es troben les cèl·lules) i colonitzar òrgans distants com ara els pulmons. Aquest és el primer estudi que avalua el paper de la caveolina-1 en la metàstasi del sarcoma d'Ewing.

El coordinador de l'estudi, Òscar Martínez Tirado, cap del grup de recerca en Sarcomes de l'IDIBELL, destaca que "els resultats afegeixen rellevància al paper determinant de la caveolina-1 en la biologia del sarcoma d'Ewing". Martínez Tirado afegeix que "fins ara es coneixia la seva implicació en l'oncogènesi (procés de transformació maligna prèvia a l'aparició d'un tumor) i en la seva resistència a la quimioteràpia i ara se suma la seva activitat en la metàstasi". Un estudi anterior publicat pel mateix grup de l'IDIBELL va demostrar que la caveolina-1 és la responsable de la resistència a la quimioteràpia que desenvolupen les cèl·lules tumorals del sarcoma d'Ewing.

Aquesta malaltia és el segona càncer d'ossos infantil més freqüent. Representa un dos o un tres per cent de tots els tumors infantils i té una incidència anual de 0,6 casos per milió d'habitants. El pronòstic de la malaltia és greu. Sovint es dissemina a altres parts del cos, especialment a la medul·la òssia, els pulmons, els ronyons, el cor i la glàndula suprarenal.

L'estudi publicat a Molecular Cancer Research obre una via per desenvolupar nous fàrmacs per evitar la metàstasi en el sarcoma d'Ewing

L'estudi ha comptat amb la participació d'investigadors de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, del St Jude Children's Research Hospital de Memphis, Tennessee (Estats Units), i del Georgetown University Medical Center de Washington (Estats Units).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"