19 d’abril, 2010

Els afectats d'osteoporosis no tenen la percepció d'estar malalts

La meitat de les dones patirà una fractura a causa de la osteoporosis després dels 50 anys, segons un estudi internacional liderat per la Universitat de Columbia de Nova York i l'Hospital del Mar de Barcelona, que ha sigut publicat a la revista 'Osteoporosis International'.

La investigació titulada 'Global Longitudinal Study of Osteoporosis in Women' ha sigut coliderada pel metge Robert Lindsay, de la Universitat de Massachussents a Boston, i el cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar, Adolf Díez-Pérez, i mostra que moltes dones amb alt risc de patir fractures associades a l'osteoporosis no senten les implicacions de tenir factors de risc importants.

L'estudi ha reunit informació sobre els factors de risc de la osteoporosis, tractaments, comportaments de les pacients i conseqüències de les fractures de 60.000 dones de més de 55 anys de deu països i en un període de 5 anys.

Les dones eren d'Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Espanya (2.910 eren de Barcelona), Regne Unit i Estats Units.

Casi un terc d'elles (32%) tenia un diagnòstic d'osteoporosis, un 27% havia patit fractures prèviament, el 15% tenia un pes baix, un 38% havia patit caigudes feia poc i un 18% tenia antecedents familiars de fractura de cadera.

"Els resultats d'aquest estudi ens permetran concienciar a les dones de la importància de pendre's seriosament la seva malaltia", va senyalar Díez Pérez. "La osteoporosis no només està infradiagnosticada i infratractada, sinó que un cop diagnosticada la percepció de malaltia també està per sota de les altres patologies de les quals les pacients són molt conscients", va afegir.

Alhora va constatar que només el 43% de les dones diagnosticades d'osteoporosi desprès de la menopausa pensaven que el seu risc de fratura era major que el d'altres dones de la mateixa edat; aquesta fracció es redueix a un terç quan es te en compte a dones amb dos o més factors de risc importants.

A la osteoporosis, la quantitat de mineral dels ossos disminueix, de manera que la seva baixa densitat causa una fragilitat que fa que els ossos es trenquin més fàcilment.

Quan hi ha fractures, aquestes acostumen a comportar dolor crònic, pèrdua de la independència i de la movilitat i, especialment en el cas de fractura de cadera, un major risc de mort. El risc de fractura augmenta considerablement amb l'edat, de manera que es preveu que el nombre de fractures augmenti a mesura que envelleixi la població, tenint en compte que després de la menopausa, una de cada tres dones desenvolupa osteoporosis.

Aixó, s'han identificat diversos factors de risc que s'haurien de tenir en compte en dones majors de 55 anys, com per exemple el baix pes, l'edat avançada, antecedents familiars de fractura de cadera, història personal de fractures des dels 25 anys, ingesta de cortisona, artritis reumatoide i consum de tabac.

"Esperem que la visió que obtenim de l'estudi ajudarà a que metges i pacients treballin junts per identificar a les persones amb risc de fractura i millorar la comprensió del significat d'aquest risc" va indicar la autora principal de l'article, Ethel Siris, directora del Toni Stabile Osteoporosis Center del Centre Mèdic de la Universitat de Columbia, de Nova York.

Segons els autors de l'estudi, es necessita urgentment la millora de l'educació tant de metge com de dones post-menopàusiques. "L'educació és fonamental si volem reduir l'efecte d'aquestes fractures a tot el món", van concloure.

2 comentaris:

  1. Bon article, per sabé més sobre la osteoporosis, en la següent pàgina es poden trobar articles, guies en format pdf i enllaços sobre aquesta malaltia:

    la osteoporosis

    Salutacions cordials
    Marta

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Marta per participar!

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog