26 de març, 2009

Embrió humà

Sanitat vol pagar la tècnica

El mètode permet a les parelles tenir un fill sa per curar-ne un altre

El ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria, va proposar ahir la financiació pública a tota Espanya, a càrreg dels fons de cohesió del seu departament, de la tèncica nadó medicament, que permet que un nounat seleccionat genèticament salvi la vida del seu germà mitjançant el transplant de cèl·lules del cordó umbilical.

Soria va sol·licitar a les comunitats autònomes en el ple del Consell Interterritorial de Salut que aquest tipus de tractament es donin lloc a tavès de centres de referència. Aquest fòrmula comportaria que el procès fos finançat pel Ministeri de Sanitat a travès del fons de cohesió, de manera que qualsevol parella que volguès acollir-se a la teràpia podria fer-ho gratuïtament quan es concreti la iniciativa. Aquest tràmit podria tardar al voltant d'un any, van assegurar les fonts del ministeri.

Xavier va obrir el camí

El primer cas d'aquesta tècnica realitzat amb èxit a Espanya es va desenvolupar a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, del Servei Andalús de Salut (SAS). Xavier, que va nèixer el 12 d'octubre de l'any 2008, va ser el primer nadó tractat genèticament a Espanya per curar al seu germà Andrès, amb una beta-talasèmia major (anèmia severa congènita). El passat 23 de gener un transplant de la sang del cordó umbilical de Xavier va alliberar a Andrès de contínues transfusions sanguínies per sobreviure. En aquest moment existeixen vuit casos aprovats per la Comissió Nacional de Reproducció Assistida per donar lloc el diagnòstic preimplantacional amb finalitats terapèutiques.

Hospitals recomanats

Desprès del requeriment de Sanitat, les comunitats autònomes podran proposar els centres de referènca que considerin oportuns i que finalment seran designats pel Consell Interterritorial per desenvolupar la teràpia. Soria va recomanar ahir l'Hospital Virgen del Rocío.

L'anomenat diagnòstic genètic preimplantacional és possible a Espanya gràcies a la Llei de Reproducció Humana Assistida, aprovada l'any 2006. Segons aquesta norma, la tècnica està autoritzada per "la detecció de malalties hereditàries greus, d'aparició precoç i no susceptibles de tractament curatiu postnatal". Aquest mètode només s'utilitza quan és l'últim recurs.

EEUU va ser pioner en la teràpia

El primer cas d'aplicació del diagnòstic preimplantacional amb finalitat terapèutica per tercers que es té constància es va produïr l'any 2000 a Colorado (EEUU), on una parella va acudir a la selecció embrionària per tenir un fill sense anèmia de Fanconi que tenia la seva altra filla. El nen, Adam, va nèixer l'agost del 2000 i a l'octubre, li van transplantar cèl·lules del seu cordó umbilical a la seva germana Molly, de 6 anys. Al Regne Unit, la tècnica es va aplicar el 2004 desprès del seu pas pels tribunals. El tractament es va donar lloc en un cas d'un nen norirlandès de dos anys afectat de l'anèmia Blackfan Diamond.




1 comentari:

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"