21 d’abril, 2010

El cervell no pot concentrar-se en més de dues activitats alhora

Els neurocientífics exploren la capacitat humana per treballar en multitasca i conclouen que quan s'intenten fer tres tasques alhora, es perd el fil d'una d'elles.

El cervell humà pot concentrar-se en diverses activitats alhora. En dues activitats, per a ser exactes. A partir de la tercera, es col·lapsa, segons han observat investigadors francesos desprès d'escrutar amb ressonància magnètica els cervells de voluntaris que intentaven fer diverses tasques simultànies.

"Podem conduir i estar parlant al mateix temps, però no podem afegir una tercera activitat" com manipular el GPS, ha explicat Etienne Koechlin, neurocientífic de l'Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França i coautor de l'estudi "Quan s'intenten fer tres coses alhora, es perd el fil d'una d'elles". Un altre exemple que dona Koechlin: "Podem cuinar i estar parlant per telèfon, però no podem llegir el diari alhora".

La raó, segons ha demostrat la investigació, presentada en l'últim número de la revista Science, es que el cervell reparteix el treball entre els seus dos hemisferis quan s'ha de concentrar en dues tasques alhora. En persones dretanes, l'hemisferi esquerre s'encarrega de la tasca principal i el dret, de la secundària. Si en aquest moment s'intenta començar una tercera activitat, el cervell no la pot assumir al tenir ja els dos hemisferis ocupats. Solució: s'interromp una de les dues activitats que s'estaven fent per a poder concentrar-se en la tercera.

Aquest fenomen s'ha observat en un grup de 32 voluntaris sans als que se'ls hi va demanar que realitzessis complexes proves cognitives per a les que anaven a rebre compensació econòmica. Algunes proves tenien premis majors que altres, el que indicava quins eren més importants.

Mentre els participants en l'estudi es van concentrar en una sola tasca, les imatges de ressonància magnètica van mostrar que tenien àrees dels dos hemisferis del cervell dedicades a aconseguir el premi. Concretament, unes àrees del còrtex frontal que participen en activitats per a les que un està motivat.

Al concentrar-se en dues tasques, les imatges van mostrar com el cervell les distribuïa entre els hemisferis. En llenguatge informàtic: va seguir processant les dues activitats en paral·lel.
A l'introduir una tercera activitat, una de les tres s'interrompia: aquesta activitat que s'abandonava, per agafar-la més tard, deixava de processar-se en paral·lel per processar-se en sèrie.

La investigació demostra que la capacitat del cervell humà de funcionar en multitasca és limitada, observa Koechlin. Inclòs quan només fem dues activitats alhora, "som menys eficients en cada una de les dues que si les fem per separat". L'investigador desaconsella estudiar xatejant per internet, ja que dispersa els limitats recursos del cervell. I recorda que "som conductors més segurs quan ens concentrem en la conducció"

3 comentaris:

  1. Jo considero que no és del tot cert el que afirmen aquests investigadors... no seria més lògic que no es poguessin fer dues activitats que incloguessin una mateixa àrea del cervell? Per exemple, a mi no em costa, com diuen, anar parlant mentre condueixo, són dues activitats molt diferents. Però tampoc soc capaç d'estar parlant amb una persona i llegir alhora, tot i que són dues activitats no soc capaç de fer-les correctament.
    Què creieu?

    ResponElimina
  2. Marina, estic d'acord amb tu. Suposo que influeix molt el tipus de tasques que s'intenten fer alhora. Una cosa que m'estressa especialment és llegir les notícies del 3-24 mentres escolto el que diu el presentador.

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies pel comentari! La veritat que sí que és una mica estressant!

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog