06 d’abril, 2010

Hi ha 150.000 pacients de Parkinson a Espanya i uns altres 30.000 estan sense diagnosticar

El pròxim dia 11 d'abril és el Dia Mundial del Parkinson i la Federació Espanyola d'aquesta malaltia (FEP) vol aprofitar per fer una crida a la societat, personal sanitari i administracions per unir les seves forces amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels afectats per aquesta dolència, sota el lema "Anem a moure'ns tots!".

Amb aquest lema volen " cridar l'atenció sobre aquelles persones que es troben en els últims estadis de la malaltia, persones amb poca o nul·la movilitat, que necessiten un recolzament constant: els grans depenents", en paraules de José Luis Molero, president de la Federació Espanyola de Parkinson (FEP).
La malaltia de Parkinson és un transtorn neurològic crònic, neurodegeneratiu i invalidant que afecta al 2% de les persones majors de 65 anys. Es calcula que a Espanya poden contar-se uns 150.000 pacients, als que s'hauria d'afegir unes altres 30.000 persones encara sense diagnosticar. Amb les previsions d'envelliment de la població s'espera que aquesta xifra es dupliqui l'any 2025 i es tripliqui l'any 2050.

Tot i així, aquestes xifres són les estimades pels experts, ja que les últimes dades del Ministeri de Sanitat daten de l'any 2003 (i indicaven que hi havia 100.000 persones patint aquesta malaltia). Precisament això, aquesta necessitat de fer un estudi epidemiològic que proporcioni xifres exactes sobre la malaltia ha sigut la primera petició que ha realitzat Molero, en una roda de premsa organitzada aquest dimarts a Madrid.

Centre Estatal de Referència

La segona gran petició demanada per Molero ha anat dirigida també a les administracions i ha sigut la creació d'una xarxa nacional de centres de referència especialitzats en transtorns del moviment i la construcció del Centre Estatal de Referència del Parkinson. Aquesta proposta " es va aprovar fa ja més de sis anys", va explicar Molero, i tots els ministres i administracions " diuen sempre que sí, però mai s'acaba de concretar". " Hi ha molta 'sordina' sobre aquest tema", va concloure el president de FEP.

El doctor Gurutz Linazosoro, director del Centre d'Investigació de Parkinson de la Policlínica de San Sebastián, considera que aquestes peticions són necessàries per donar una atenció integral i integrada als pacients de la malaltia. " Aquesta malaltia és algo més que tremolors", va explicar el facultatiu, " hi ha altres problemes derivats - com depressió, memòria, problemes sexuals, etc.- que poden desbordar al neuròleg".

Turisme terapèutic

El doctor Linazasoro també va voler alertar dels suposants tractaments milagrosos, com les clíniques que s'anuncien per internet que ofereixen tractaments amb cèl·lules mare per curar la dolència. " No hi ha cap evidència científica de que aquests tractaments siguin eficaços", assegura.

Avenços i teràpies

El parkinson de moment és incurable. La investigació en aquest camp busca la seva curació, però trobar-la depèn de trobar la causa de la dolència, algo que " de moment se'ns escapa", segons Linazasoro.

Actualment existeixen tractaments eficaços que disminueixen els efectes i que la fan evolucionar més a poc a poc - coneguts com neuroprotecotrs- o la cirurgua d'estimulació cerebral- a la que es estan unes 250 persones a l'any en el nostre pais i que resulta molt eficaç pel perfil adequat del pacient-.

En qualsevol cas, la investigació clínica està dedicant bastants esforços per aquesta malaltia. " No mentiríem si diguèssim que, en l'actualitat, hi ha 200 o 300 fàrmacs en estudi amb possibilitats per fer-se servir pel parkinson", assegura Linazasoro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog