26 d’abril, 2010

La vacuna contra la malària està "més a prop que mai"

La malaltia mata a 850.000 persones l'any

Hi ha esperances per acabar amb la malària. Des del Centre d'Investigació en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), on es treballa en la seva vacuna, la doctora Carlota Dabaño ha assegurat que aquesta "està més a prop que mai". Ahir es va celebrar el Dia Mundial d'aquesta malaltia.
L'antídot ja s'ha probat en nens africans (el 91% dels casos es produeixen en aquest continent) i s'ha constatat que pot oferir una protecció de fins al 60%.

Consciència diluïda

Tot i així, per a Dabaño, el que la malaltia s'associi a Àfrica fa "difícil" concienciar a les societats desenvolupades, que tendeixen a veure la malària com "algo llunyà, que no afecta al dia a dia". A pesar d'aquest obstacle, els últims anys han sigut productius, gràcies a l'aliança d'UNICEF i Roll Back Malaria (Fer enrere a la malària). La financiació s'ha multiplicat per cinc, a l'igual que la producció de mosquiteres, que, impregnades amb insecticida, s'ha convertit en un remei senzill però eficaç. A elles s'ha d'afegir els fàrmacs basats en artemisines (ACT), enfront els quals Dabaño és precavida, doncs en algun moment poden "mostrar resistència".
La malària segueix matant a 850.000 persones a l'any, segons UNICEF. Entre 2004 i 2009 es van registrar 250.000 víctimes menys i els nous casos han passat de 350 milions a 250 milions.
Però des de Metges Sense Fronteres (MSF) es denúncia que la malària segueixi sent la principal causa de mort dels nens menors de cinc anys a l'Àfrica subsahariana, sobretot amb els importants avenços que s'han produït recentment en la investigació de la malaltia.
Per a MSF ni tan sols és difícil de diagnosticar, doncs hi ha proves que, amb una gota de sang, dóna un resultat fiable en 15 minuts. Per això també critíquen que molts pacients siguin tractats amb ACT sense haver verificat primer si la causa de la seva febre és la malària.

Patologia

La malaltia pot ser causada per una o diverses de les diferents espècies de Plasmodium. Els vectors d'aquesta malaltia són diverses espècies del gènere Anopheles. Com se sap, tan sols les femelles dels mosquits són les que s'alimenten de sang per poder madurar els ous, i per tant els mascles no piquen i no poden transmetre malalties ja que únicament s'alumenten de nèctar i sucs vegetals.
La malària produeix febre alta (40ºC), calfreds, sudoració i mal de cap. Els episodis de febre i calfreds acostumen a produir-se just quan els glòbuls vermells estàn sota la pressió del paràsits que es multipliquen a dins seu, i s'alternen amb episodis asimptomàtics, aproximadament cada dos dies. La destrucció dels glòbuls vermells produeix anèmia. Si el pacient no reb tractament pot morir. Però si supera la fase aguda, es poden produïr recaigudes cada 3 o 4 setmanes.

2 comentaris:

  1. Jeje, en el laboratorio de al lado trabajo yo (bueno, de hecho cuando estoy en el ordenador estoy en ese laboratorio), también con malaria.

    Un saludo, ens veiem!

    Pablo

    ResponElimina
  2. He pensado en ti cuando lo he escrito!!! ;)

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog