17 d’abril, 2010

La OMS presentarà al 2013 una nova classificació mundial de transtorns mentals “més útil” per a la pràctica clínica.

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha iniciat un procès de revisió de la seva classificació mundial dels transtorns mentals amb l’objectiu de “redefinir” aquestes patologies i elaborar un catàleg “més útil” per a la pràctica clínica i els professionals sanitaris, que haurà d’estar llest per al 2013 o 2014.

Així ho va assegurar el catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) José Luis Ayuso, que representa a Espanya dins del grup d’experts internacionals que treballa en aquest document, i que s’ha reunit a Madrid amb l’objectiu d’establir les bases d’aquesta nova classificació, la última modificació de la qual es va fer el 1992.

Aquest grup extern de la OMS ha establert iniciar uns estudis de camp per a conèixer la situació de les malalties mentals en funció de les diferents zones geogràfiques, per a partir d’allà desenvolupar unes definicions “amb caràcter universal” que tinguin validesa a tot el món.

Així mateix, volen que aquesta nova classificació tingui “utilitat per a clínics i no sigui purament conceptual i teòrica”, va explicar Ayuso en declaracions a Europa Press, de manera que “pugui ajudar als professionals sanitaris a l’hora de pendre decissions en el maneig terapèutic d’aquestes patologies”.

Igualment, estudiaran la possibilitat de “simplificar” algunes de les categories actualment vigents perquè hi ha algunes que s’utilitzen poc i, per contra, altres que “serveixen com a calaix desastre”, algo que aquest expert confia en erradicar ja que “no es pot diagnosticar per eliminació”.

A la reunió d’aquests dies a Madrid no han entrat en detalls sobre malalties concretes, deixant-ho per a futures reunions com les que celebraran a Ginebra els pròxims mesos de juny i novembre.

Un dels temes a definir en un futur serà la descatalogació de la transexualitat com a transtorn mental, algo pel que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar recentment que va iniciar gestions per a que sigui eliminada d’aquesta classificació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog