12 d’abril, 2010

Eliminació de la hepatitis B

La hepatitis B podria erradicar-se. Un estricte control - i frenament- de les transmissions, una vacunació massiva i l'ús correcte dels fàrmacs són les claus per acabar amb aquesta malaltia, que de manera crònica afecta a 350 milions de persones. Però lluny d'això, algunes zones segueixen registrant altíssims nivells d'hepatitis B, com Àsia-Pacífic, on hi viuen el 75% de malalts.

Es tracta de "la dolència de fetge més comuna; és fins a 100 vegades més infecciosa que el VIH i 10 més que el virus de la hepatitis C", va explicar Charles Gore, president de l'Aliança Mundial contra la Hepatitis, durant el Congrès per l'estudi del fetge celebrat recentment a Pekin.

Aquesta malaltia, que desde 1990 està considerada una de les quatre malalties més importants del món, "pot derivar a cirrossis i càncer de fetge si no es tracta", va afegir. "Almenys un milió de persones moren cada any per problemes derivats de la hepatitis B", va destacar Heiner Wedemeyer, de l'Escola Mèdica de Hannover (Alemanya). A Europa s'estima que uns 14 milions pateixen aquesta malaltia.

Sense diagnosticar

A Espanya l'afecció és mínima, ja que desde fa casi 20 anys és obligatòria la vacunació contra la hepatitis B en els nounats. Ara la principal via de transmissió és la sexual. Si la profilaxis s'apliqués per norma a algunes regions asiàtiques, és evident que la incidència d'aquesta malaltia remitiria radicalment.

De fet, a Xina - amb 93 milions d'infectats- una gran proporció de les transmissions del virus és de mare a fill durant l'embaràs. "El problema és que molts malalts no estan diagnosticats, i si ho estan no reben el tractament correcte", va senyalar Wedemeyer. A aquest pais asiàtic "menys d'un 1% d'infectats es tracta".

A Xina també es plantegen si la tradició ancestral i molt comuna de recòrrer a l'acupuntura pot tenir algo a veure en les altes xifres d'infecció. Els experts no veuen una relació directa, però insisteixen en que és fonamental una millor higienització per frenar la transmissió del virus.

La major prevalència d'infectats a Xina està a la gent jove. Però es veuen dades per a l'optimisme: "Hi ha un decreixement de la incidència en nens, desprès dels nombrosos casos de l'any 1990", va indicar Hui Zhuang, professor del Departament de Microbiologia de la Universitat de Pekin.
Això pot ser degut a que el Govern ha près consciència del problema - impulsant un pla de cinc anys-, i que des de 1998 tots els nascuts a Pekin han sigut vacunats, amb el que l'any passat el 99,98% dels nadons estaven immunitzats a la ciutat - una altra cosa és la resta del pais-. Es una aposta per la salut, i també per les arques públiques: la carga anual de Xina contra la hepatitis B arriva als 93.000 milions d'euros.

'Petits' transmissors del saber

Al col·legi de Jinzhuang, a l'est de Xina, es respria alegria, però també moltíssima disciplina. A aquesta escola s'han adonat de l'enorme potencial dels nens per informar a la seva familia de què és l'hepatitis B i com es pot convatre.

Per això, juntament amb la Fundació Bristol-Myers Squibb, fa tres anys que han posat en marxa un projecte amb el que s'educa als alumnes en la prevenció i s'imparteixen cursos als familiars.

"Els estudiants actuen com embaixadors del coneixement de la hepatitis, al donar als seus pares els materials que han rebut a l'escola", explica You Shuaiwu, director d'aquesta escola d'educació primària. De moment, més de 600.000 persones - entre alumnes, familiars i professors- ja s'han beneficiat del projecte a Pekin, Gansu i Ningxia.

"Els nens proten a casa una carta, per assegurar-se de que els pares tenen coneixement sobre el tema", agrega Deng Ying, director del Centre per al Control de les Malalties. També s'han realitzat anàlisis del virus a uns 20.000 nens, a l'espera de que això animi als seus pares a fer-se un.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog