05 d’abril, 2010

Els embarassos psicològics

Als Estats Units, fa tan sols un parell de dies li van practicar una cesàrea a una dona que va resultar tenir un embaràs psicològic. Mai havia succeït algo semblant, obrir l’úter i no trobar el nadó després d’haver intentat induïr el part, i a l’hospital on ha passat estan investigant per depurar responsabilitats.

Es tracta d’un cas extrem (encara que no és la primera vegada que algo semblant succeeix) d’un transtorn psicològic rar però relativament freqüent, comú en molts mamífers (en els gossos és algo molt freqüent) i no només en els éssers humans. Es calcula que apareix en entre un i sis de cada 22.000 embarassos.
Es coneix també com embaràs imaginari o utòpic, encara que el seu nom oficial és pseudociesis. Succeeix quan la dona presenta tots o diveros símptomes propis d’un embaràs, inclòs el creixement de l’úter o la producció de llet, sense estar realment embarassada.
Normalment es produeix com a conseqüència d’un desitg molt gran de tenir un fill. A vegades està associat a estats depressius o la incapacitat de concebre o de dur un embaràs fins al final. I, encara que és extremadament rar, també es pot produir en homes. En el cas dels homes acostuma a succeir quan la dona té un embaràs real, es tracta d’un embaràs psicològic solidari.
Aquest desitg extrem d’un embaràs (factor psicològic) acaba posant en funcionament les hormones (factor neuroendocrí): les hormones luteinitzants i foliculoestimulants redueixen la seva activitat inhibint la ovulació i la menstruació, mentre que la prolactina i la progesterona s’activen, com succeeix en un embaràs.
Acostuma a tenir conseqüències negatives a nivell psicològic i a vegades també en un pla físic en les dones que ho pateixen.
Realment no es coneixen en profunditat les causes científiques dels embarassos psicològics.
Tot i que es poden mostrar tots els signes d’un embaràs, també existeix la percepció subjectiva de moviments fetals, és fàcil descartar que existeix un fetus simplement amb una ecografia. Com a curiositat, també el fet de que el melic no es borri suggereix un embaràs psicològic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog