18 d’abril, 2010

Identificades les primeres mutacions genètiques en l'estudi de la leucèmia limfàtica crònica

La revista Nature ha publicat un article sobre la tasca recent que duu a terme un consorci internacional creat per a l'estudi del genoma del càncer (International Cancer Genome Consortium, ICGC), en el qual participen més de dos-cents científics, una vintena llarga dels quals són espanyols i treballen sota la direcció científica d'Elías Campo, catedràtic del Departament d'Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia de la Facultat de Medicina de la UB i investigador de l'Hospital Clínic, i de Carlos López-Otínm de la Universitat d'Oviedo.

L'aportació espanyola a l'ICGC es centra en l'estudi del genoma de la leucèmia limfàtica crònica (Projecte LLC), la forma de leucèmia més freqüent en els països occidentals i que presenta un comportament clínic molt heterogeni. Els investigadors Campo i López-Otín han anunciat avui que ja s'han identificat les primeres mutacions genètiques. Això permetrà, en un futur, desenvolupar noves estratègies diagnòstiques i nous fàrmacs per combatre aquest tipus de càncer.

El Projecte LLC es recolza sobre una llarga tradició investigadora d'aquesta malaltia a Espanya, i particularment a l'Hospital Clínic i a la Universitat de Barcelona, on es disposa d'una col·lecció de mostres excel·lent, associada a una base de dades, que constitueix el nucli impulsor d'aquest projecte. A més, també compta amb la participació d'altres infraestructures, com ara el nou Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG), dirigit per l'investigador Ivo Gut, que estarà ubicat al Parc Científic de Barcelona. El director científic del Projecte LLC és el catedràtic Elías Campo, un dels experts més destacats en la investigació d'aquesta malaltia a escala internacional.

L'International Cancer Genome Consortium, en el qual participen, a més d'Espanya, una desena de països, coordina projectes de recerca de tot el món amb l'objectiu de seqüenciar un total de 25.000 genomes dels ciquanta tipus de càncer més importants. La identificació de les alteracions genètiques en aquests tumors impulsarà el desenvolupament de mètodes diagnòstics més precisos i de teràpies més eficaces contra el càncer, una malaltia que causa una de cada quatre morts al nostre país.

En el Projecte LLC, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a travès de l'Institut de Salut Carlos III, també hi participen investigadors del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, l'Institut Català d'Oncologia, el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, el Centre d'Investigació del Càncer de Salamanca i la Universitat de Deusto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog