13 d’abril, 2010

L'Hospital del Mar obre una unitat d'epilèpsia per a "pacients complexos"

El centre preten convertir-se en un referent en el tractament de les persones resistents als fàrmacs

L'Hospital del Mar ha posat en marxa una nova unitat d'epilèpsia, equipada amb la tecnologia més avançada, amb la que es pretèn atendre a més pacients i, en especial, a aquells resistents als tractaments farmacològics.

La nova unitat realitza procediments diagnòstics avançats com, entre altres, el SPECT-ictal, que consisteix en injectar al pacient una substància quan es produeix una crisi epilèptica i que ajuda a localitzar on es genera l'epilèpsia en el cervell, segons informa aquest centre sanitaria en un comunicat.
Dirigit pel doctor Rodrigo Rocamora, del servei de neurologia, l'equip està dormat per tres neuròlegs, dos neuropediatres, dos neurocirurgians, dos neurofisiòlegs, dos neuropsicòlegs, un físic, un ingenier i personal d'infermeria i tècnics.
L'hospital, que pretèn convertir-se en un referen en el tractament de l'epilèpsia per a pacients resistents als fàrmacs, calcula que cada any realitzarà a prop de cent monitoritzacions de pacients epilèptics complexes. L'epilèpsia és un trastorn neurològic que afecta aproximadament al un 1% de la població, al voltat de 450.000 persones a Espanya.

Què és l'epilèpsia?

És una síndrome cerebral crònica de causes diverses, caracteritzada per crisis recurrents degudes a una descàrrega excessiva d'impulsos nervioses per les neurones cerebrals, associades eventualment amb diverses manifestacions clíniques i para-clíniques. Les crisis poden ser convulsives o no convulsives. No totes les persones que pateixen una crisi epilèptica es diagnostiquen d'epilèpsia. Es consideren epilèptics quan pateixen almenys dos atacs, els quals no sempre són associats als tremolors motors d'una convulsió.
Hi ha diferents tipus d'epilèpsies:

- Gran mal: es caracteritza per la pèrdua brusca del coneixement precedida sovint per una aurora sensorial, seguida de convusions tòniques, mossegada de la llengua i saliva d'espuma per la boca.

- Petit mal: es caracteritza per la pèrdua momentànea del coneixement, pot durar de cinc a trenta segons.

- Epilèpsia jacksoniana: tipus particular d'epilèpsia que afecta a un sol costat del cos humà o grup muscular i no s'acompanya de pèrdua de la consciència.

- Epilèpsia psicomotora: tipus particular d'epilèpsia caracteritzat per accessos en els que predominen els fenòmens extrasensorials i les manifestacions motores coordinades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog