10 d’abril, 2010

'Dexter' es recupera bé d'un càncer i es planteja tornar a la sèrie a l'estiu

No se si ja ho sabieu o no, però l'actor Michael C. Hall, protagonista de la sèrie Dexter, pateix un càncer. Ara per ara s'està recuperant satisfactòriament del càncer de sistema limfàtic després d'un mes de tractament amb quimioteràpia.

Però què és un càncer de sistema limfàtic? Són tots els càncers iguals?

El càncer que pateix Michael C. Hall és un limfoma, però no un qualsevol, sinó un limfoma de Hodking.
La malaltia de Hodking és un càncer que es produeix al sistema limfàtic, que és una part del sistema immunitari o de les defenses, pel que es descriu com a un limfoma.

L'extensió del sistema limfàtic pel cos, fa que la malaltia de Hodking pugui aparèixer a qualsevol localització (fetge, mèdul·la òssia, melsa), i abarca més a mesura que avança la malaltia.

La malaltia de Hodking acostuma a aparèixer en adults joves o en persones majors de 55 anys. Quan apareix a la infància el tractament és diferent.
La detecció precòç és la millor manera de tractament, per això si aparèixen símptomes s'ha d'anar al metge quan abans millor.
Símptomes de la malaltia de Hodking

- Inflamació dels ganglis limfàtics del coll, axila o ingle

- Febre prolongada

- Sudoració nocturna

- Cansanci prolongat

- Pèrdua de pes

- Indolor


En principi es diferencies dos tipus de malalties:
Malaltia de Hodking tipus A i malaltia de Hodking tipus B. La de tipus B es donomina quan estan presents alguns dels següents símptomes:


- Pèrdua de més del 10% de pes en els últims 6 mesos

- Febre sense causa

- Sudoració nocturna que deixa tot el cos moll


Etapes


I: El càncer es troba limitat a una àrea o òrgan.

II: El càncer es troba en dos o més àrees dels ganglis limfàtics en el mateix costat del diafragma, o el càncer es troba en un òrgan i en els ganglis limfàtis del voltant.

III: El càncer es troba en els ganglis limfàtics als dos costats del diafragma.

IV: El càncer s'ha diseminat a dos o més òrgans fora del sistema limfàtic. L'extensió pot o no trobar-se als ganglis limfàtics propers. El càncer s'ha diseminat a un sol òrgan però també afecta a ganglis limfàtics distants d'aquell òrgan.

Recurrent: És l'aparició de noves cèl·lules canceroses desprès de la curació, pot aparèixer en el mateix òrgan o en altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog