17 de març, 2009

Virus del papiloma humà


Últimament surten moltes notícies relacionades amb aquest virus. Tot arrel de que el nostre govern ha començat una campanya de vacunació gratuita a les nenes menors de 16 anys per prevenir el càncer d'úter que es causat per aquest virus.

El meu objectiu d'avui és informar una mica sobre com és aquest virus, com es transmet, etc.


GENERALITATS


El virus del papiloma humà és un grup gran de virus, els quals se n'han identificat més de 100 tipus diferents, molts d'aquests es transmeten sexualment i infecten l'aparell genital masculí i femení. També es causant d'infeccions a la pell i pot afectar el tracte anogenital, oral i respiratori.


Estan relacionats amb diferents tipus de càncer, entre els quals s'inclouen: el càncer de coll d'úter i càncer en diferents òrgans com les amígdales, faringe, esòfag, mama, pròstata, ovari, uretra i pell.

El càncer de coll d'úter és el SEGON càncer de la dona en freqüència a tot el món després del càncer de mama, i és el principal càncer de la dona a la majoria dels països en vies de desenvolupament, on té lloc el 80% dels casos de càncer de coll d'uter. S'estima que causa al voltat de 500.000 morts durant tot l'any arreu del món.


PERIODE D'INCUBACIÓ


És molt variable. Generalment de 2 a 3 mesos, encara que poden ser anys. La majoria de les infeccions tenen lloc sense lesions aparents i desapareixen sense deixar evidències de la infecció. Un petit porcentatge de les infeccions persisteixen en el temps (5-10%), provocant lesions que poden evolucionar a lesions precanceroses o càncer amb el temps (10-12 anys).


FREQÜÈNCIA D'INFECCIÓ


S'ha vist que aquest virus és molt freqüent entre la població. Es calcula que un 1% de la població sexualment activa té verrugues genitals; 4% pot tenir lesions pel virus; 10% serien positius pel virus però no es detectaria; 60% poden tenir anticossos detectables al seu cos, el que indica que en algun moment s'han exposat a algun tipus de papiloma humà.

En dones fins el 50% de les adolescents i adultes adquireixen el virus en els seus 4-5 anys primers de tenir una vida sexual activa, d'aquestes un 25% tindran lesions epitelials de baix grau, encara que en el 90-95% dels casos es curen soles, sense cap tractament.

3 comentaris:

  1. Ets molt currat tot i que he trobat a faltar alguna imatge del virus. T'ho curres molt ja et proposare temes!! ^^

    Xoan

    ResponElimina
  2. buaaah! quan estava a gine vaig estar 1 setmana a consultes en que només es veien lesions CIN de diferent grau per VPH ....és taaaaaant prevalent! ....això de la vacuna està molt molt be!

    Gemma

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"