Rebutjar ingredients ininteligibles i degustar els menjars en companyia, les claus
"No mengi re que la seva àvia no reconeixeria com a menjar". És el lema del periodista dels EEUU Michael Pollan, autor de El detectiu al supermercat (Temas de Hoy) o In defense of food, an eater's manifesto en la seva versió en anglès. La prova de l'àvia és la principal. "Si aquesta no sap què és alguna cosa que vas a menjar, no és un menjar real, sinó un succedani", adverteix Pollan. Però hi ha altres per adonar-se'n. "Si un producte té més de 15 ingredients o no entens els seus noms, evita'ls", diu.
Aquests són els ideals d'aquest detectiu en el supermercat que ha après a detectar els enganys de la publicitat. En especial, les d'aquells anúncis que es centren en les propietats curatives de certs aliments. "La medicina ha d'anar per un costat i el menjar per un altre. Hipòcrates deia :'Que el menjar sigui la teva medicina', però es referia a menjar sa". I alerta. "Menjar no pot ser només salut; també plaer, companyia, identitat, ritual..."
Una societat que engoleix
En el nostre món, el del menjar processat i menjar ràpid, cada cop menjem més insatisfets. "La gent als restaurants de menjar ràpid no és feliç, estan en el mateix lloc on omplen el seu cotxe de gasolina, i després de menjar es senten culpables", diu Pollan.
Ingerim 300 calories més al dia que l'any 1980, i a un ritme molt més accelerat. "Els anuncis et fan semblar més ocupat. Sona el despertador i tots es comporten com bojos. Per què no s'aixequen 10 minuts abans?" es pregunta Pollan. I acava amb un al·legat de l'alimentació a la francesa. "Beuen vi i disfruten de la conversació, de la comunió amb altres. No fan servir el menjar per omplir-se, senten que és algo especial. Encara que prenguin formatge i foie estan més prims que els americans".
Altres llibres per menjar amb cap
A més d'un altre títul del mateix autor, 'El dilema omnívor', nombrosos llibres dels EEUUs'endinsen en el món de l'alimentació sana. Entre ells destaquen 'Nació de menjar ràpid' d'Eric Schlosser; 'Què menjar', de Marion Nestle i 'Política obesa. L'història real darrere de l'epidèmia d'obesitat americana', de J. Eric Oliver.
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina