25 de març, 2009

Esperant un òrgan

A Europa esperen 62.000 persones


Espanya duplica la taxa de donació de la Unió Europea, amb 34 donants per milió de població


Llargues llistes d'espera també a Europa. Prop de 62.000 persones esperaven un transplant a data de l'1 de gener del 2008, any en que es van fer po més de 28.000 operacions d'aquest tipus. Els experts adverteixen que cada dia 12 persones moren esperant un òrgan.

Són algunes de les dades que posa de manifest el projecte DOPKI, una iniciativa espanyola financiada per la Unió Europea que busca augmentar les taxes de donació. La mitjana es situa en 16,8 donants per cada milió de població, una xifra que Espanya duplica.


El lideratge Espanyol


Els seus 34,3 donants per milió d'habitants fan que sigui el país que lidera la llista europea, seguida de Bèlgica (28,1), França (25,3) i Portugal (23,9). Bulgaria és el país europeu amb menys donants, 1,3 per milió de població. De fet, l'estudi lloa el model espanyol de transplants, i en paraules del director general de Teràpies Avançades i Transplants, Augusto Silva; "consolida les seves claus".

"L'igualtat, l'accès universal i la solidaritat dels ciutadans", així com "una legislació moderna" i "la figura dels coordinadors hospitalaris" són, segons el Ministeri de Sanitat i Consum, les característiques del model espanyol. També destaquen els treball que fa la Organització Nacional de Transplants i el fet que els resultats s'evaluïn permanentment.

Els investigadors han calculat que si s'aconseguissin els índexs espanyols de donació cada any es podrien realitzar 60.000 operacions d'aquest tipus - 32.000 més que les que es van fer l'any 2008-, amb el que pràcticament desapareixerien les llistes d'espera.


Major organització


Per combatre l'escassesa d'òrgans i fer els sistemes de donació més efectius, la UE preveu desenvolupar entre aquest any i el 2015 un Plà d'Acció per fomentar la cooperació entre els Estats membres en matèria de transplants. I es que el projecte DOPKI sentència que les grans diferències en les taxes a Europa s'expliquen sobretot per aspectes relatius a la organització del sistema al voltant de la donació.

La iniciativa ha elaborat una Guia de recomendacions per al desenvolupament de programes de qualitat en els processos de donació i crearà un registre web per facilitar la evaluació de possibles donants.


Cas pràctic


Embarassada desprès de rebre teixit ovàric: Una valenciana de 39 anys que va superar un càncer de mama és la primera dona en el món que aconsegueix quedar-se embarassada després d'un reimplant del teixit ovàric, combinat amb la vitrificació dels ovòcits. El teixit se li va extreure abans d'iniciar el tractament per preservar la seva fertilitat. "Aquest embaraç obre la possibilitat real a les pacients amb càncer de ser mares", va senyalar el conseller de Sanitat, Manuel Cervera.

1 comentari:

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"