24 de març, 2009

Sang "sintètica"

A partir de cèl·lules embrionàries

No se si coneixeu la sèrie TrueBlood, però sembla que la ciència ficció basada en aquesta novel·la on els vampirs "surten del taüt" gràcies a una empresa japonesa que ven sang sintètica per al seu consum, sigui cada cop més real.

No hi vampirs aquest cop, però uns científics britànics s'estan plantejant la possibilitat d'utilitzar aquesta sang sintètica per fer transfusions.

Sense dependre de les donacions de sang i en quantitats il·limitades. Científics britànics volen ser els primers en produïr sang sintètica a partir de cèl·lules mare embrionàries per al seu ús en transfusions d'emergència i sense risc d'infecció (virus de la sida o hepatitis) per al pacient.


En els pròxims dies s'anunciarà un gran projecte d'investigació que podria acabar d'aquí tres anys amb les primeres transfusions a voluntaris, segons va informar ahir el diari The Independent. En el projecte participen la secció de sang i transplants del Servei Nacional de Salut britànic, el Servei Nacional de Transfusió d'Escòcia i el Wellcome Trust, la major organització mèdica de caràcter benèfic del món.


Sense por a rebutjos


Els científics estudiaran els embrions sobrants de tractaments de fecundació in vitro i tractaran de trobar els genèticament programats per crear sang del grup zero negatiu (0-) que pot aplicar-se a qualsevol persona sense por a rebutjos. L'objectiu dels investigadors és fer que les cèl·lules embrionàries es converteixin el glòbuls vermells portadors d'oxigen per transfusions d'urgència. "El coneixement teòric existeix i també com posar-lo en pràctica al laboratori, però la dificultat és aplicar aquestes transfusions de manera massiva. Només per aconseguir una bossa de sang ja es necessiten 300 centímetres cúbics de glòbuls vermells", explica el doctor Lluís Puig, cap de Hemodonació del Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Diverses investigacions

Puig assegura que no és la primera vegada que es parla de projectes d'aquest tipus. "Canadà afirmava recentment que ho aconseguiria en els pròxims 25 anys i que llavors seria el primer pais que ho fes. Existeix un interès en la carrera científica per veure qui ho aconsegueix abans", afirma. Científics de Suècia, Frància i Austràlia, entre altres, estan també treballant en el desenvolupament de sang amb cèl·lules embrionàries.

Amb tot això, el futur és esperançador. Si la sang sintètica substituís a les sempre requerides donacions ciutadanes "aquesta canviaria radicalment el panorama de les transfusions", conclou l'expert espanyol.

És necessari comptar amb donants: en els països en desenvolupament i amb enconomies en transició només es recull menys del 45% de la sang donada a tot el món, tot i que representen el 80% de la població mundial, segons la Organització Mundial de la Salut. Per cobrir les necessitats de sang d'un pais es requereix que entre l'1% i el 3% de la seva població sigui donant. Tot i així aquests són menys de l'1% en 73 països. En el cas d'Espanya es produeixen 38 donacions per cada 1000 habitants, però l'índex ideal seria arribar a les 43.

1 comentari:

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"