19 de març, 2009

Dopatge

Armstrong es somet a un control


El ciclista dels EEUU, Lance Armstrong, guanyador del Tour en 7 ocasions, s'ha sotmès a un control de dopatge per primer cop a França des del seu retorn a la màxima competició.

L'Agència Francesa Antidopatge va agafar una mostra del ciclista per fer una prova de detecció de substàncies prohibides que és legal a França, però no està reconeguda per la Unió Ciclista Internacional (UCI) que només contempla els anàlisis d'orina i sang.

Armstrong, que tornara al Tour amb l'Astana, el seu club actual, ha passat diverses proves de dopatge, però mai ha donat positiu.


Avui dia tots coneixem què és el dopatge, però sabem què és el que es busca a les anàlisis?


Hi ha diversos mètodes per augmentar la resistència a l'exercici físic.


Una de les més conegudes és l'administració d'EPO (eritropoietina): és una hormona glicoprotèica. En els éssers humans, es produeix principalment al ronyó (90%), i la resta al fetge, encara que també és pot produir a nivell de cervell i úter, sobretot en fetus.

La EPO actua quan s'uneix a un receptor cel·lular específic (EpoR). La producció d'EPO és estimulada per la reducció de tensió d'oxigen en els teixits (hipòxia tissular) gràcies a les cèl·lules intersticials peritubulars. Es suposa l'existència d'un sensor extrarrenal. La noradrenalina, l'adrenalina i diverses protaglandines estimulen la producció d'EPO.


Com funciona?


La EPO produïda al ronyó estimula les cèl·lules mare (veure article anterior) de la mèdul·la òssia per que augmenti el nombre d'eritròcits (glòbuls vermells). El paper paracrí de la EPO en el cervell i úter encara no se sap del tot.


El gen que codifica la EPO va ser clonat l'any 1985 i ha sigut injectat amb èxit en porcs per produir artificialment EPO recombinant.


L'efecte de la EPO és que augmenta la massa eritrocitària (elevant l'hematocrit) i permet un millor rendiment de l'esportista en activitats aeròbiques. D'aquesta manera s'augmenta la resitència a l'exercici físic.


A part de l'administració d'aquesta hormona, també estan controlats alguns fàrmacs que poden ajudar en l'opertura dels bronquis, etc. Hi ha un llistat de tots el fàrmacs que estan prohibits per l'Estat.


Si teniu algun dubte, qüestió, ja sigui d'aquest article, com de qualsevol cosa que us agradés parlar, digueu-m'ho i així també em motiveu, que hi ha dies en que és difícil trobar alguna cosa relacionada amb les notícies per poder parlar.

2 comentaris:

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"