27 d’abril, 2009

La grip s'estén

Vuit possibles casos a Espanya. Els afectats havien viatjat a Mèxic, explica la ministra de Sanitat, que crida a la "tranquilitat".

La grip porcina podria haver arribat a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha detectat tres persones sospitoses de patir-la, a Bilbao, València i Almansa (Albacete), la conselleria de Salut catalana parla d'uns altres tres casos-dos a Girona i un a Barcelona- i les autoritats aragoneses d'un sèptim cas a Teruel. Ahir a la nit, la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia va notificar un cas sospitòs de grip porcina a Algeciras (Càdis).

Seran necessaris els resultats dels anàlisis d'aquests pacients, la pròxima matinada, per confirmar que estan afectats pel virus A/H1N1

Els 8 malalts són persones joves que havien viatjat recentment a Mèxic- origen de la malaltia. Tots estan ingressats en centres hospitalaris, on se'ls hi estan fent proves per saber si estan afectats per la grip. Cap està greu.

"No estem davant una situació d'emergència", insistia ahir la titular de Sanitat i Politica Social, Trinidad Jiménez, cridant a la "tranquilitat". El Ministeri va activar el dijous per la nit el Protocol previst al Pla Nacional de Preparació i Resposta davant la Pandèmia de la Grip després de rebre les primeres comunicacions de la OMS.

Ja s'han posat en marxa diverses mesures, incrementant la vigilància epidemiològica per detectar de manera precoç els possibles casos de persones que hagin viatjat a Mèxic en els últims dies. Els passatjers que arriben a l'aeroport de Barajas procedents de Mèxic han passat una revisió mèdica abans d'abandonar el pais.

Deu dies d'incubació

Ja a Espanya, els viatjers han de omplir un questionari per estar localitzables i se'ls hi dona una fulla informativa amb consells sanitaris i se'ls hi demana que estiguin atents a la seva salut els pròxims 10 dies, periode d'incubació d'aquest tipus de grip.

La ministra Jiménez va dir que el Govern no pot recomanar als ciutadans que no viatgin a Mèxic i EEUU, mesura que s'adoptarà si ho recomana la OMS.

Un "succès de salut pública" internacional

La OMS va declarar ahir oficialment el brot de grip porcina "succès de salut pública de nivell internacional" i no va descartar que mutés i fos més nociu. L'organisme decidirà demà si augmenta el nivell d'alerta pandèmica, situat per ara en un grau de 3 d'una escala de 6.

Virus híbrid que es contagia per l'aire

La grip porcina A/H1N1 es una variant del tipus H1Ni que es manifesta amb grip alta repentina, tos, mal de cap, articulacions i muscular, ulls irritats i fluxe nasal. Es contagia per via respiratòria, pel que es recomana fer servir mascareta i mocadors d'usar i tirar i rentar-se les mans sovint.

Els antivirals comuns són eficaços contra ella, i "s'han d'adminstrar el més aviat possible", segons la epidemiòloga Ángela Rodríguez.

El component aviar d'aquest "virus híbrid"(porcí, humà i aviar) és el que més preocupa al director del Centre de Referència de Malalties Emergents, Juan José Badiola, doncs el fa més contagiòs. Després de la grip aviar, Espanya està "millor preparada" i només cal reactivar la seva estructura. La OMS guarda cinc milions de dosis de tamiflú, emprada contra la grip aviar i al que és també sensible la porcina.
COMENTEU!!!

4 comentaris:

  1. (posa sanotat al titular --- per si ho vols canviar)

    dir que tot això és un kaos, havent experimentit el "control epidemiològic" aquest matí puc dir que ningú tenia molt molt molt clar si calia fer frotis a tots, només als que tenen símptomes...vaja, una mica desastre. normal tenint en compte com de ràpid ha anat tot, i la "novetat" de la malatia, sense tenir en compte "l'alarma" nacional generalitzada que fa que es colapsin urgències amb gent que creu que té la grip...
    ...aixxxxx...

    ...vivint tot això de primera ma, una pelicula!

    Gemma

    ResponElimina
  2. La veritat és que sorprèn. Jo ahir em vaig quedar O_O i el Xoan em va explicar que ahir totes les teles estaven davant del clínic dient que hi havia X possibles infectats... un cas. A veure com acaba això...

    ResponElimina
  3. Jo personalment crek que intenten calmar al populum pero la situació pot descontrolar-se i anar molt a pitjor. Si no van realitzar els controls pertinents a els aeroports vas a saber que pot pasar.

    Magradaria saber cm actua el Tamiflu!!

    Xoan

    ResponElimina
  4. Oks xoan!! merci! demà parlare de com actua el Tamiflú!!! ;)

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"