24 d’abril, 2009

La ONT realitza 70.000 transplants en 20 anys

Espanya és líder mundial de donacions, gràcies al seu sistema sanitari i a la solidaritat ciutadana

La Organització Nacional de Transplants (ONT) celebra els seus 20 anys. I ho fa amb totes les xifres a favor: en aquestes dues dècades s'han realitzat més de 70.000 transplants d'òrgans, i s'ha duplicat el nombre de donants. Dades que situen a Espanya com a líder mundial en aquest terreny des de 1992.

"Són, amb molt, els índex més elevats del món", senyalava la ministra de Sanitat i Politica Social, Trinidad Jiménez, el dimecres davant el ple del Congrès dels Diputats. Es referia al fet d'haver passat dels 14 donants per milió d'habitants del 1989 als 34,2 donants per milió a l'actualitat. Una xifra que duplica les dades europees (17 donants per milió).

Model internacional

"Som una referència a tot el món", admet el doctor Rafael Matesanz, coordinador nacional de transplants. En part, es deu a l'anomenat "model espanyol, un sistema de gestió que es basa en que a tots els hospitals hi ha un coordinador de transplants" que detecta als possibles donants.

Aquest model, que ha aconseguit xifres de negatives a la donació d'un 17% (a Anglaterra, per exeple arriben al 40%), s'ha copiat a diferents països. A Espanya es forma a coordinadors extrangers per que apliquin aquest sistema organitzatiu al tornar a les seves ciutats. Els últims als que s'ha instruït han sigut professionals de la Índia.

Entre les claus de l'èxit, Matesanz també parla de la "equitat" del sistema sanitari espanyol, per la que tots els ciutadans que viuen a Espanya es poden beneficiar de la donació.

Tampoc s'oblida de la "solidaritat espanyola", molt més present en donacions d'òrgans que en d'altres terrenys, com la donació de sang. Els immigrants també s'han sumat a aquesta solidaritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"