03 d’abril, 2009

La polipíndola contra l'infart aconsegueix resultats positius

El còctel de fàrmacs demostra ser segur i eficaç


Una píndola que combina cinc fàrmacs diferents en un mateix comprimit redueix la tensió arterial, el colesterol LDL (el dolent) i la tendència de la sang a formar coàguls, tot això sense efectes secundaris significatius. És la principal conclusió d'un assaig clínic realitzat en 2035 voluntaris. Els resultats es van presentar el dilluns (30-03-09) en el congrès del Col·legi Americà de Cardiologia que s'ha celebrat a Orlando (EEUU).

La polipíndola ajudara a que les persones que hagin patit un infart i corren el risc de patir-ne un altre compleixin amb la medicació que se'ls hi recepta. En l'actualitat aquest pacients han de pendre un mínim de tres píndoles diàries, en general a hores diferents. Encara que els primers dies desprès de l'infart, la majoria segueix bé el tractament, sis mesos desprès només ho compleix la meitat.

Una altra ventatge de la píndola és que està composta per fàrmacs genèrics, que permetrà oferir-la a preus assequibles en països pobres i alleugerar el gast farmacèutic en països rics.

Segons els resultats de l'estudi, la píndola reduirà el risc d'infart de miocardi en un 27% i d'ictus en un 8%. Aquestes xifres són estimacions realitzades a partir de les reduccions en el colesterol, la tensió arterial i la tendència a la formació de coàguls. La investigació, dirigida des de la Universitat McMaster de Hamilton (Canadà), s'ha realitzat a l'Índia.


A Espanya el grup farmacèutic Ferrer està desenvolupant la píndola similar en col·laboració amb el Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) en l'àmbit d'un projecte impulsat pel cardiòleg Valentí Fuster. "Per abordar un problema complex com la prevenció desprès d'un infart, hem de proposar una solució simple", diu Fuster. "L'experiència demostra que per a molts pacients les solucions complicades no funcionen".

La polipíndola que desenvolupa Ferrer està composada per tres fàrmacs: aspirina, estatina i l'inhibidor de la ECA.


-Aspirina: Ajuda a prevenir la formació de coàguls a la sang. La dosi equival a una aspirina infantil. 100 mg.

-Estatina: El seu major efecte és reduïr el colesterol LDL. També és antiimflamatori. 20 mg.

-Inhibidor de ECA: Actua sobre l'enzim convertidor d'angiotensina, que regula la tensió. 5 mg.


"A priori, sembla més prometedora la píndola de tres fàrmacs que la de cinc" ja que actua sobre els mateixos tres factors de risc amb menys ingredients, senyala Jordi Rius, cap de cardiologia de la clínica Teknon. "Com més fàrmacs, més variables s'ha de vigilar. Per exemple, els betabloquejants (a la píndora de l'Índia) no es pot receptar a persones amb asma"


Fàrmacs afegits en l'assaig de l'Índia:


-Betabloquejants: Redueix la tensió arterial i regula el ritme cardíac. També és útil en arritmies. 50 mg.

-Diurètic: Provoca l'eliminació d'aigua i sodi de l'organisme i redueix la tensió arterial. 12,5 mg.


Els assaigs clínics que el Grup Ferrer està a punt d'inicar aclararan per a quins pacients és més aconsellable la píndola de 3 fàrmacs i per a quins pot ser millor la de cinc. "La nosta píndola pot estar al mercat a finals del 2010", va informar Antonio Guglietta, director de I+D de Ferrer. La companyia preveu comercialitzar el fàrmac a tot el món, "inclosos els països pobres on esperem cumplir una funció social", va afegir Guglietta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"