22 d’abril, 2009

Autoritzen la selecció genètica contra el càncer

Només s'utilitzava en patologies neurodegeneratives

El Ministeri de Sanitat va donar ahir el vist i plau a la selecció genètica d'embrions en el cas de dues parelles amb dos tipus de càncer hereditari. És la primera vegada que la Comissió Nacional de Reproducció Assistida Humana aprova l'aplicació del Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP) en casos concrets de càncer.

La comissió va estudiar ahir tres peticions concretes de selecció, totes en casos de càncer hereditari greus, que acostumen a manifestar-se a una edat primerenca i sense tractament possible.

Un dels casos en que finalment s'ha autoritzat el DGP va ser remès per la Generalitat de Catalunya, i en ell s'havia detectat una mutació en el gen BRCA1. L'altre procedia de la Comunitat de Madrid, i correspón a un cas de càncer hereditari de tiroides, afectat pel gen MEN-2A.

Fins ara el DGP estava autoritzat per malalties neurodegeneratives hereditaries com el Huntington o la distrofia muscular. Espanya es suma així al Regne Unit en l'autorització d'aquesta tècnica per prevenir tumors.

Darrere els pasos d'en Javier

EL DGP s'ha aplicat amb èxit a Espanya a una parella de Sevilla, en que un nadó curaria la malaltia del seu germà. Javier, nascut el 12 d'octubre del 2008 a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla va ser el primer cas de nadó medicament a Espanya. Amb les cèl·lules del seu cordó umbilical va aconseguir que el seu germà Andrés superès una anèmia congènita severa.

Segons va manifestar ahir el secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos, més centres podrien imitar al Virgen del Rocío, però abans s'hauria de confirmar "en quina mesura aquestes técniques van donant resultats i ofereixen dades positives sobre la seva aplicació".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"