16 de març, 2010

Mal de Chagas

També coneguda com a tripanosomiasis americana, és una malaltia parasitària tropical generalment crònica causada per un protozou flagelat, el Trypanosoma cruzi. El reservori natural són diferents tipus de rossegadors, rat-penats i primats silvestres, a més d'altres animals domèstics com ara gossos, gats i rates. Però es transmet als humans mitjançant les xinxes que transmeten el paràsit quan defequen sobre la picadura que ells mateixos fan per alimentar-se.

Es considera aquesta malaltia endèmica d'Amèrica, desde Mèxic fins a Argentina. S'estima que s'infecten entre 15 i 17 milions de persones cada any.

Hi ha dues etapes diferenciades de la malaltia:
- Etapa aguda: es caracteritza per febre, augment de la mida del fetge i de la melsa, miocarditis o meningoencefalitis amb pronòstic greu.
- Etapa crònica: són entre el 30-40% dels casos i acostuma a ser una cardiomio patia difosa greu, i dilatacions de l'esòfag i còlon.

Cicle de vida de Trypanosoma cruzi


Tractament

Només hi ha dues medicines diferents per a tractar la malaltia de Chagas, però no són ideals: Nifurtimox i Benzinidazol. Degut a la limitada producció i a l'absència de desenvolupament d'aquests fàrmacs, la seva disponibilitat a llarg plaç no està garantitzada. A més, no són medicines molt efectives, els dos estan anticuats, ja que es van desenvolupar inicialment a partir de la investigació veterinària i les seves taxes de curació són del 60-70%.
A la fase inicial aguda, l'administració d'aquests medicaments ens ajuden a controlar la malaltia i disminueixen la probabilitat de que la malaltia cronifiqui en més del 90% dels casos.

Agent causant


2 comentaris:

  1. No sabia que ho causava un tripanosoma... Excelente!

    ResponElimina
  2. sip! també hi ha altres malalties causades per un Trypanosoma, com ara la malaltia de la son

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog