18 de març, 2010

Troben un gen determinant per a l'herència del TDAH

Investigadors del Servei de Psiquiatria de l'Institut d'Insvestigació de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han descobert un gen determinant per l'herència del Transtorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH), un dels transtorns psiquiàtrics més comuns en nens que afecta a un 5% dels nens en edat escolar.

La investigació multicèntrica, publicada a la revista Molecular Psychiatry, s'ha dut a terme en col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Hospital Mútua de Terrassa i el Departament de Genètica de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB).
Desprès d'analitzar la càrrega genètica comuna de casi 6500 afectats de cinc països diferents, l'estudi ha constatat que els afectats compartien una variant determinada d'un gen, el LPHN3 (latrofilina 3 - un tipus de receptor independet de Calci, concretament és el receptor d'una toxina anomenada latrotoxina), que fins ara no s'havia estudiat. D'aquesta manera, les persones amb aquesta variant són susceptibles de patir aquest transtorn.

L'estudi conclueix que el rol d'aquest gen és significatiu, i que, per tant , aquests resultats podrien aplicar-se clínicament en el pronòstic d'aquest transtorn, suposant un pas endavant per la millora del tractament.
En un inici es va partir de l'estudi d'una població genèticament molt homogenea com és la Paisa de la regió d'Antiòquia, a Colòmbia, en que el transtorn era curiosament molt freqüent en unes 150 families.
Analitzant-les, es va trobar que en el si d'aquesta càrrega genètica comuna es trobava el citat gen. Aquest va resultart ser un bon candidat per continuar l'estudi, ja que és actiu a cervell i té diverses variants.
L'estudi va continuar amb la confirmació de l'associació d'aquest gen amb el transtorn, mitjançant l'estudi genètic i selecció de 6360 persones d'Estats Units, Alemanya, Noruega i Espanya.

Rendiment escolar

Els nens afectats per aquest transtorn són hiperactius i mostren una gran dificultat per mantenir l'antenció, raó per la qual mostren més problemes d'adaptació i de rendiment a classe.
La persistència del transorn a l'edat adulta pot ser origen de dificultats socials com ara la possibilitat de ser consumidor de drogues o de patir accidents de tràfic. El tractament es basa pràcticament en fàrmacs estimulants, que regulen la capacitat d'atenció i el metabolisme del cervell.
S'ha obserbat que la TDAH és un transtorn fàcilment heretable, tenint en comtpe que la càrrega genètica explica el 80% de probabilitat de tenirla, el que ha motivat als científics per descubrir bases genètiques, que depenen de diversos gens alhora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog