L’accelerador de partícules LHC produirà avui col·lisions a una energia i velocitat mai aconseguides, el que obre una nova era en la investigació de l’origen de l’univers.La Terra podria ser de nou testimoni del Big Bang a partir d’avui, moment en que la Organització Europea d’Investigació Nuclear (CERN, per les sigles en anglès) intenti produir les primeres col·lisions de partícules de 7 teraelectronvolts (TeV) d’energia, un nou rècord mundial en el LHC, encara que els resultats “més interessants” arribaran en dos o tres anys, segons l’investigador del grup de Física de Partícules del CIEMAT, Jesús Puerta Pelayo.
El LHC és l’accelerador de partícules més gran del món, la seva principal investigació gira entorn a la recerca de la partícula de Déu o Bosson de Higgs, que podria explicar l’origen de l’Univers. El CERN ha fixat la data per començar el començament del programa d’investigació amb aquest primer intent de produir col·lisions d’alta energia.
Segons Teresa Rodrigo, professora de la Universitat de Cantabria i coordinadora d’Alineaments del CMS, un dels quatre detectors del LHC, els científics tracten avui de fer col·lisionar dos feixos de protons a una energia de 7 TeV, un experiment mai abans fet.
Mai abans aconseguit
La causa de tanta gaubança és el fet de que per primer cop s’aconseguiran col·lisionar partícules a una energia, i per tant, a una velocitat, mai abans aconseguides, el que permetrà desentranyar moltes de les incògnites de la matèria.
“Farem accelerar les partícules a una energia tres cops i mitja superior a la que qualsevol altre accelerador ho ha fet mai, només això ja és molt important, perquè la informació que ens proporcionen les partícules accelerades ja és important”, senyala Juan Alcaraz, investigador del CIMAT (Centre per la Investigació Interdisciplinaria Avançada en Ciències dels Materials), i un altre dels coordinadors del CMS. Un mica més a prop del Big Bang
Puerta afirma que cada cop que es produeixen col·lisions de major energia el món s’apropa una mica més a conèixer el que va ser el Big Bang. “De manera immediata no s’espera cap resultat rellevant perquè el seu estudi és una mica lent. La major part de col·lisions produiran resultats coneguts, Física ja estudiada amb altres acceleradors, i esperem successos d’interès en almenys un o dos anys”, ha indicat.
De fet, Puerta senyala que el LHC ha sigut dissenyat per operar amb altes energies “molt superiors” a les que treballa actualment, fins els 14 TeV, que s’espera aconseguir en un parell d’anys. Fins llavors, les col·lisions a 7 TeV es repetiran almenys un any i mig.
“No farem res que no tingui lloc a l’univers, els rajos còsmics ho fan tots els dies, però el que fem aquí és recrear-lo de manera controlada i amb una alta probabilitat de que veiem el successos”, ha declarat María Cruz Fouz, també investigadora del CIMAT.
Cal destacar que a aquestes hores ja s'han produït les col·lisions. Aquest resultat s'ha obtingut després de dos intents fallits.
ResponEliminaHey Marina!
ResponEliminaAquí un murciano accediendo al blog desde su tierra natal, esperemos que no se forme el agujero negro ese y no sea la ultima entrada del blog!!
Saludetes.
Pablo
Ei murciano!! gracias por acordarte!! a ver si me vas siguiendo! Besos!!
ResponElimina