05 de gener, 2012

Una injecció de cèl·lules mare alivia la progèria en ratolins

Avui us parlaré d'un tema que ja vaig tractar prèviament, la progèria. 
Aquesta malaltia avui és notícia perquè s'ha fet un avanç en el seu tractament. És una malaltia en que té lloc un envelliment prematur i que actualment no té cura. La tenen 1 de cada 8.000.000 de nens. 

Una injecció de cèl·lules mare a l'abdomen, ha sigut suficient per a que ratolins amb progèria augmentin per 3 la seva supervivència. La malaltia és la que fa que nens de 10 anys tinguin aspecte i salut d'una persona envellida. No té tractament ni cura, i l'esperança de vida dels afectats és molt curta, uns 14 anys. Ahir, es va publicar a la revista Nature Communications un assaig d'una possible teràpia.

L'assaig en sí és molt senzill, s'injecten cèl·lules mare de ratolins joves i sans a l'abdomen de ratolins joves amb la malaltia. Normalment aquests animals moren al voltant dels 21 o 28 dies d'edat, però els animals tractats amb les cèl·lules mare viuen molt més i, en general, tenen millor salut.

El mecanisme d'actuació de les cèl·lules mare no està del tot clar. La primera idea en que es pensava que es dedicaven a reparar els òrgans prematurament envellits es va tenir que descartar, perquè no es va observar que les cèl·lules migressin ni regeneressin res, tot i que sí es va veure que augmentaven la producció de vasos sanguinis al cervell. Per això es creu que el que va succeir va ser que aquestes cèl·lules van alliberar factors que creen un entorn d'ajuda alhora de corregir la disfunció existent en les cèl·lules mare del malalt i en el teixit envellit en si.
Per comprovar aquest aspecte, es un experiment es van cultivar cèl·lules mare joves a prop (però sense tocar) a cèl·lules mare de ratolí malalt, llavors es va veure que les cèl·lules mare milloraven funcionalment.
Característiques de la progèria
A falta de més detalls sobre el treball el Centre d'Investigació Biomèdica en Red per a Malalties Rares (Ciberer), una de les malalties de les quals és la progèria opinen que el treball sembla molt interessant. Diuen que aquestes cèl·lules mare provenen de cèl·lules progenitores derivades del múscul de l'animal jove i a l'injectar-les a l'animal amb la malaltia, que té les cèl·lules amb senescència accelerada (una mort des les cèl·lules més gran) millora la seva massa muscular i la seva activitat, però sobretot la seva vida màxima. Encara que l'augment és de 3 vegades, és molt inferior a la vida mitja d'un ratolí, de manera que encara hi ha molt treball per endavant. Una de les coses més importants és poder aïllar les substàncies que produeixen aquestes cèl·lules i que actuen com a factor d'estimulació de la proliferació cel·lular. Això en el cas del múscul és molt important per frenar la sarcopènia (pèrdua de massa muscular i força), que és una de les complicacions més greus i freqüents en l'envelliment humà.

Totes aquestes teràpies donen lloc a moltes preguntes, a mi les que m'han sorgit són:
- ja que aquesta malaltia és un envelliment prematur, tota la teràpia que se'n tregui pot aplicar-se a l'envelliment normal? Com ara poder combatre l'atròfia muscular que té lloc en ancians?
- l'altre qüestió és més ètica, què us sembla la teràpia cel·lular? us deixaríeu injectar cèl·lules que han pogut ser modificades en un laboratori? (fent que expressin més factor de supervivència i que llavors fossin més eficaces? i per últim, què us sembla que es treballi amb animals?

Deixo aquí unes preguntes a l'aire, espero que em contesteu!

1 comentari:

  1. esta be que es treballi amb animals sempre que es faci amb respecte

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"