11 de gener, 2012

Eradicació de la malaltia de Pian

Científics del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) han trobat un medicament, l'azitromicina (que s'utilitza per tractar l'otitis infantil) que és eficaç contra la malaltia de Pian. Això obre la porta a l'eliminació total de la malaltia en els propers 20 anys, i es convertiria així en la segona malaltia eradicada després que el 1978 va desaparèixer la verola.
La malaltia de Pian afecta, sobretot, nens de països pobres, sense accés a aigua potable ni hospitals. És una malaltia infecciosa que l'OMS classifica com a oblidada perquè, malgrat que té una incidència important en països pobres, no compta amb el coneixement necessari per afrontar-la per manca de mitjans. Segons la darrera estimació de l'OMS, del 1990, afecta a dos milions i mig d'infants. Però segons Oriol Mitjà, investigador del CRESIB, ara pot arribar a afectar uns 10 milions de persones.

A la dècada dels cinquanta hi havia més de 50 milions de persones que tenien la malaltia, fins que la OMS i UNICEF van llençar una campanya per eradicar-la. Aquest programa va abastar des de l'any 1952 fins l'any 1964, va aconseguir tractar a més de 300 milions de persones en 50 països, aconseguint una reducció de més del 95%. Tot i així, anys després, al disminuir la vigilància va aparèixer una reaparició de la malaltia. 
En principi, el panorama no tenia que ser molt desolador, el tractament és fàcil, econòmic i factible: una única injecció intramuscular de penicil·lina és curativa amb un cost de 0,27 euros per dosis.

A més, existeixen alternatives per pacients amb al·lèrgia a la penicil·lina com les tetraciclines, l'eritromicina o la doxiciclina. També factors que juguen a favor de l'eradicació és que el seu únic reservori (lloc on pot viure) és l'ésser humà.

Però més concretament què és la malaltia de Pian?

És una forma d'infecció tropical a la pell, als ossos i les articulacions, anomenada també frambesia tropica, polypapilloma tropicum, thymosis o yaws. Causada pel bacteri espiroqueta (bacteri de forma allargada i enrotllades helicoidalment) Treponema pertenue. És, per tant, una treponematosis, com les demés malalties causades per un treponema, com ara la sífilis (Treponema palidum) malaltia coneguda pel seu contagi per vies sexuals.

La malaltia de Pian comença varies setmanes després de l'exposició a les espiroquetes amb el símptoma d'una úlcera lleugerament inflamada en el lloc de la infecció (normalment una cama). Després de curar-se la úlcera, apareixen granulomes (nòduls composats de teixit tou similar a un tumor) a cara, braços, cames i natges, que van desapareixent lentament i tendeixen a tornar a aparèixer. En la denominada malaltia de Pian de lladella apareixen úlceres doloroses obertes a la planta dels peus. Posteriorment, poden produir-se desfiguracions al voltant del nas o destrucció de certes zones de la tíbia. 
També pot aparèixer inflamació als ganglis limfàtics (adenopaties) de la zona afectada.

La transmissió és per contacte directe o per un objecte que sigui portador de Treponema pertenue i la via d'entrada pot ser qualsevol zona de la pell erosionada.

3 comentaris:

  1. No entenc quin avenç suposa la eritromicina si amb una injeccio de Penicilina o tetraciclina en pastilles ja es curava la malaltia... Crec que el problema de fons segeuixen sent els diners i les condicions higuenico-sanitaries dels països on la pateixen.

    ResponElimina
  2. Evidentment que simplement amb la millora de les condicions d'higiene en aquests països, disminuiria la prevalència d'aquest tipus de malalties. Però el que penso és, primer que la l'eritromicina pot ser un remei per a les persones que en són al·lèrgiques i dues, que és possible que el tractament amb eritromicina sigui més barat o si més no més efectiu que les medicines que hi havia prèviament per a la malaltia de Pian

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"