11 de maig, 2009

Protecció per a ells: Injecció anticonceptiva masculina

Investiguen més mètodes, i es debat si els homes han de decidir sobre reproducció

És l'anticoncepció una qüestió només de dones? A jutjar pels nous avenços, no. Una investigació acaba de demostrar la eficàcia d'una injecció anticonceptiva destinada als homes. Però hi ha qui opina que elles han de seguir controlant la reproducció. El debat està obert.

Aquesta injecció de testosterona, no comercialitzada, s'ha probat en més d'un millar d'homes xinesos fèrtils, d'entre 20 i 45 anys, que van rebre la injecció mensual durant 30 mesos. Cap d'ells va concebre una criatura en un periode de dos anys, segons l'estudi del Centre d'Investigació de Planificació Familiar xinès.
Seguritat i efectivitat

El nou mètode atura la producció d'espera però el seu efecte és reversible, ja que entre quatre i sis mesos després de deixar d'aplicar les injeccions els espermatozous tornen al seu nivell. Es considera un sistema bastant segur, encara que els experts indiquen que actualment no hi ha cap contraceptiu masculí que pugui garantitzar un mínim porcentatge de seguritat i efectivitat, això és menys d'un 1% de risc.

"Fa moltes dècades que s'investiga amb la contracepció farmacològica pels homes, però no hi ha res comercialitzat", explica la doctora Ana Maria Puigvert, presidenta de l'Associació Espanyola d'Andrologia. Actualment només existeixen dos mètodes per als homes: la vasectomia, que és irreversible, i el preservatiu.

Cedir la responsabilitat?

A Espanya, "cada any es realitzen més de 70.000 vasectomies", "amb una eficàcia que frega el 100%", segons l'Associació Espanyola d'Urologia. El perfil de qui es sotmet a aquesta operació és el d'un home casat de 35 anys amb dos fills. Mentre, el condó és el mètode més emprat, indica la VI Enquesta Bayer Schering Pharma. Un 37% de dones diu que la seva parella l'utilitza.

La reproduccó segueix sent una qüestió de dones, qui "ha de continuar controlant la fecunditat", en opinió de Puigvert. "La contracepció masculina no té gaire sentit: on està la garantia de que els homes s'hagin près l'anticonceptiu en una relació no estable?", es pregunta la facultativa.

Altres especialistes, com Vicente Barragán, membre de la junta directiva de la Federació de Planificació Familiar Estatal, veuen factible el canvi: "La reproducció és cosa de dos. Però fins que no hi hagi un canvi social, les línies de investigació en anticoncepció masculina no avançaran".

2 comentaris:

  1. Osti tu! No tenía ni idea de esto d elas inyecciones para hombres! Lo que es más raro es que al cabo de 4-5 meses de no ponerselas, vuelvan a producir espermatozoides sin problemas. Es curioso, aunque como dicen, yo no me acabaría de fiar de dejar el tema anticonceptivo en manos del hombre, pues si pasa algo, al final, las que cargamso con el bombo somos nosotras :S

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"