17 de febrer, 2012

Malaltia arterial perifèrica, la malaltia dels aparadors

Li diuen malaltia dels aparadors, però es tracta de la malaltia arterial perifèrica. A Espanya, prop d'un milió de persones la tenen (el que representa 1 de cada 10 persones).

La gran majoria dels afectats són homes, ja que les dones estan més protegides enfront a l'arteriosclerosi (enduriment de l'artèria fins al tancament del vas), la causa principal de la malaltia. A més les dones presenten xifres de tabaquisme inferiors a la dels homes, reduint així el seu risc.
Segons la Fundació Espanyola del Cor (FEC) aquesta patologia, causada per la falta d'oxigen als membres inferiors, resulta un indicador de risc de cardiopatia isquèmica.
La falta de coneixement dels símptomes de la malaltia és molt habitual, fent que en la majoria de casos es diagnostiqui quan la malaltia ja es troba en estadis avançats.

Símptomes de la malaltia

Els malalts que la tenen acostumen a percebre un símptoma denominat claudicació intermitent, caracteritzat per un dolor muscular intens localitzat a les cames, normalment a la zona dels bessons, que es desencadena al caminar o al realitzar algun exercici físic, i millora només aturant l'activitat, com és l'exemple de parar a mirar un aparador (per això el nom de la malaltia).
Alguns pacients, a més d'aquest dolor, tenen rampes, entumiment i sensació de cansament muscular, confonent-se habitualment amb dolor d'osos associat a l'edat.

La malaltia pot resultar una patologia incapacitant, ja que en fases avançades, els símptomes apareixen inclòs en repòs, podent formar úlceres, gangrenes, necessitat d'amputació o inclús causar la mort.

Per a definir la gravetat de la malaltia, s'ha de mesurar la distancia recorreguda des del moment en que es comença a fer l'activitat, fins al moment en que apareix el dolor, obligant al pacient a aturar-se. 

Existeixen cinc estadis de la malaltia:
- Pacient asimptomàtic o amb símptomes inespecífics.
- Claudicació intermitent no incapacitant, en que poden caminar més de 150 metres.
- Claudicació intermitent incapacitat, en que no arriben a caminar 150 metres.
- Dolor en repòs.
- Isquèmia greu amb lesions tròfiques, com ara la ulceració i la gangrena.

Per evitar aquesta patologia és imprescindible controlar els factors de risc que la provoquen, com ara deixar el tabac, fer exercici de manera regular i controlar els nivells de colesterol, la diabetis i la hipertensió arterial.
Alhora, és fonamental la cura dels peus, ja que en qualsevol traumatisme o infecció pot agreujar la malaltia. En alguns casos s'indica elevar el cap alhora de dormir per afavorir la circulació.

Possibles tractaments

Les persones amb aquesta malaltia poden començar amb un tractament bàsic, com ara una dieta, exercici i deixar de fumar. És molt important reduir els nivells de colesterol, la pressió arterial i els nivells de sucre.
Els fàrmacs també poden ajudar a algunes persones, com ara la pentoxifilina o el cilostazol. 
Si les artèries estan molt obstruïdes, es pot arribar a necessitar una angioplàstia per obrir-les. Durant una angioplàstia, s'introdueix a l'artèria un tub prim que s'anomena catèter. S'infla un petit globus que hi ha a la punta de catèter i això ajuda a obrir l'artèria. A vegades també es poden col·locar a l'artèria uns dispositius anomenats stents (com una malla de filferro) que ajudarà a mantenir oberta l'artèria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"