12 de juliol, 2010

El cervell es recarrega energèticament durant les primeres fases de son

En les fases inicials de son, els nivells d'energia s'incrementen dràsticament en regions del cervell que s'han descobert actives durant les hores de descans. Per tant, una onada d'energia cel·lular durant el son recarregaria al cervell per a que aquest poguès dur a terme els processos corrents de vigilia.

Això és el que revelen els resultats d'un estudi realitzat per investigadors de la Harvard Medical School dels Estats Units. Fins ara, es sabia que el descans nocturn comportava beneficis importants per al cervell, però les evidències d'aquests mecanismes biològics beneficiosos, subjacents a la son, no havien pogut establir-se.

Els investigadors van mesurar els nivells d'adenosia trifosfat (ATP), que és un tipus d'energi química de les cèl·lules. Així, van descobrir que els nivells d'ATP en quatre àrees del cervell normalment actives durant la vigilia s'incrementaven en les rates durant les hores de son no-REM.

Al mateix temps, la resta d'activitat cerebral disminuia. Els científics, dedueixen, a partir d'aquestes mesures, que la son és necessària per a que l'energia ATP apareixi i que si les rates es mantinguessin despertes, aquest increment energètic no es produiria i, en conseqüència, tampoc el procés restauratiu cerebral que acompanya al dormir.


Els estats i les fases de la son humans es defineixen segons els patrons característics que s'observen mitjançant l'electroencefalograma, l'electrooculograma i l'electromiograma de superfície. El registre d'aquests paràmetres electrofisiològics per definir els estats de son i vigila es denomina polisomnografia. Aquests perfils donen lloc a dos estats de son diferents:

Son sense moviments oculars ràpids (No-REM)(que es divideix en 4 estats):

-Fase 1: transició entre la vigilia i la son.

-Fase 2: aparició de complexos K i de feixos de son sobreposats a una activitat base similar a l'estat 1. Els complexos K són descàrregues lentes, negatives i d'amplitud elevada. Els feixos de son són descàrregues de freqüència de curta duració que presenten moltes pujades i baixades.

-Fase 3

-Fase4: Fase de major profunditat del son, patró electroencefalogràfic lent i d'alt voltatge.


Son de moviment oculars ràpids (REM de Rapid Eye Movement), desincronitzat. Es caracteritza per un EEG de baixa amplitud i de freqüència mixta similar a la fase 1 no REM. L'activitat de l'electromiograma es manté absent reflexat la inexistent activitat muscular amb paràlisi motora descendent característica d'aquesta fase.

1 comentari:

  1. Acabo de descobrir el teu blog per la blogosfera. Fa una estona que el llegeixo i m'està agradant moltíssim!!
    Molt interessants i molt ben explicades totes les entrades. Es fàcil de llegir i els temes que hi tractes, al menys a mi, m'agraden molt.
    ENhorabona per el blog i salutacions!

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"