11 de març, 2010

La mort de Tutankamon

Nebjeperura Tutanjamón, més conegut com Tut AnK Amón, va ser un faraó de la XVIII dinastia d'Egipte. El seu nom significa "imatge viva d'Amón".
La troballa de la seva tomba, casi intacte, l'any 1922 pel britànic Howard Carter, va suposar una aportació fonamental per la comprensió de la història i cultura egípcia. S'hi van trobar una quantitat molt apreciable de joies, mobles, armes i diversos utensilis.

La mort

Les sombres es mouen al seu voltant però la foscor mai desapareix del tot, va dir Howard Carter, el descubridor de la seva tomba. Tutankamon, icona de maravella i de misteri, revela poc a poc els seus secrets. Ara, la ciència a buscat més a fons en el seu cos tres cops milenari i dóna uns nous descobriments, alguns concloents i d'altres no tant, ja que no es fàcil buscar en el passat dels faraons ni en els vells cors de les mòmies.

Sota la supervisió del cap de l'arqueologia egípcia, Zahi Hawass, s'ha sotmès a Tutankamon i a altres 15 mòmies, 11 d'elles acreditades com a membres de la familia real de la XVIII dinastia (inclosos dos fetos femenins de la seva tomba), a una bateria d'anàlisis, entre ells el d'ADN, que demostra, segons l'estudi publicat al Journal of the Americam Medical Association (JAMA), que el jove faraó va patir pal·ludisme i que això va contribuïr a la seva mort.

Ancestry and pathology in king Tutankhamun's family és el títol de l'article que firmen 17 persones i que s'adelanta a la presentació pública dels resultats de l'estudi. La imatge que es desprèn de Tutankamon és la d'un jove realment fet pols que patia múltiples dolències, part de les quals haurien conduït per acumulació "a un inflamatori i immunosupressiu, i per tant devilitador, sindrome" Un noi diví que necessitava bastó per caminar a causa de la necrosi dels ossos, sovint dolorosa, causada per la malalatia de Köhler, que s'ha detectat a la mòmia. També tenia oligodactília al peu dret i el peu esquerre deforme. Segons l'estudi, una repentina fractura de cama, possiblement per un caiguda, hauria dut a que la vida de Tutankamon perillès quan es va produïr la infecció per malària.

Malaltia de Köhler

També és l'anomenada osteocondrosis. Són una familia de malalties ortopèdiques que es produeixen en nens que creixen amb rapidesa. Es caracteritza per la interrupció de l'aport sanguíni a l'òs, o bé una deficiència en aquest aport respecte a les exigències de l'òs en ràpid creixement.

2 comentaris:

  1. Yo estuve en la exposición "Tutankhamon" que había en Barcelona hace algunos meses, estaba muy currada...ahora bien...todo esto que dices de osteocondrosis y compañia, no tenía ni idea xD. Pero ahora ya se porqué murió tan joven jeje

    ResponElimina
  2. eiii merci por escribir! y por leerme :P

    La verdad es que yo también tenía ganas de ir a esta exposición, pero lo típico que lo vas dejando y cuando te das cuenta ya no está.
    Pero en Egipto entre en la tumba y todos estos misterios que lo envuelven son super-interesantes

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog